DISTRIBUIȚI

Google reintroduce articole media în rezultatele căutărilor
Google a revenit asupra deciziei de a elimina din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii media, între care s-au numărat BBC şi ”The Guardian”, după ce s-au formulat acuzaţii de cenzură. Unele materiale care au fost scoase de pe motorul de căutare în ultima săptămână au fost reintroduse. După ce şi-a atras numeroase acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele link-uri pe care le eliminase în numele aşa-numitului ”drept de a fi uitat”. Astfel, mai multe articole postate online de publicaţia britanică ”The Guardian” au fost eliminate din căutări la începutul săptămânii trecute, însă ulterior au început să reapară în integralitatea lor pe motorul de căutare.
Google, care controlează 90% din totalul căutărilor efectuate pe internet la nivel european, a declarat că se află într-o situaţie nouă, ca urmare a deciziei recente a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată. Google a primit de la utilizatori 70.000 de solicitări privind ştergerea de informaţii sensibile, în doar o lună de la lansarea unui site creat special în acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franţa. Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat site-ul şi o comisie de experţi, pe 29 mai, pentru a respecta decizia Curţii Europene de Justiţie.
Ţările din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franţa (14.086), Germania (12.678), Marea Britanie (8.497), Spania (6.176) şi Italia (5.934). Solicitările au vizat un număr total de 267.550 de link-uri, însă Google a precizat că fiecare astfel de cerere va fi tratată în mod individual. Şi la acest capitol, al link-urilor solicitate a fi şterse, Franţa se situează pe primul loc, cu 47.927, fiind urmată de Germania (47.014), Marea Britanie (34.597), Spania (21.564) şi Italia (23.321). Compania Google a precizat că nu va şterge toate aceste link-uri, ci va analiza fiecare cerere în parte şi va decide în funcţie de relevanţa fiecărei

Discuții

comments