DISTRIBUIȚI

Expunerea la soare poate avea beneficii însă numai dacă se face în intervalele orare recomandate.
Medicii spun că este bine să evităm pe cât posibil expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 şi 17.00, în perioadele cu temperaturi ridicate.
În acest interval, pericolul de insolaţie este crescut.
Insolaţia poate duce la complicaţii grave, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi celor cu probleme de sănătate, spune medicul Gherghina Rizea.
Din aceste motive, cei cu probleme de sănătate, trebuie să ceară acordul medicului pentru a putea merge la plajă fără a-şi pune sănătatea în pericol.
Însă, medicii au recomandări şi pentru restul persoanelor, care vor evite insolaţia.
Medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben sau rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.
Alte recomandari:
•O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
•Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
•Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
•Pe parcursul zilei sunt recomandate dusuri caldute.
•Pentru cei care au aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
•Daca este absolut necesara expunerea la soare la orele amiezii trebuie utilizata o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
•Este recomandata evitarea activitatilor in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si o mare grija pntru copii, varstnici, persoane cu dizabilitati.
•Trebuie pastrat contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, pentru a-i ajuta in caz ca au probleme de sanatate.

Discuții

comments