DISTRIBUIȚI

Două aplicaţii pentru mobil pentru a măsura poluarea aerului şi nivelul zgomotului au fost dezvoltate de cercetători din Belgia, Germania, Italia şi Marea Britanie în cadrul proiectului EveryAware, la care Comisia Europeană a contribuit cu două milioane de euro.

Aplicaţia AirProbe măsoară nivelurile de ozon, de carbon negru şi de alţi poluanţi şi vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu problemele de mediu. Peste 300 de persoane au participat la primele teste efectuate la Anvers, Kassel, Torino şi Londra. S-a analizat calitatea aerului în peste 28 de milioane de puncte.

Cea de-a doua aplicaţie, WideNoise, urmăreşte măsurarea nivelurilor de poluare sonoră şi a fost folosită deja de peste 10.000 de persoane.

Datele culese sunt accesibile persoanelor particulare, autorităţilor şi oamenilor de ştiinţă, pentru a avea o informaţie mai exactă despre mediul lor înconjurător.

Poluarea atmosferică este una dintre primele cauze de deces din Europa, care în 2010, a dus la moartea prematură a peste 400.000 de persoane din spaţiul Uniunii Europene, a menţionat Comisia Europeană.

Totodată, calitatea necorespunzătoare a aerului duce la îmbolnăviri şi, prin urmare, măreşte costurile medicale şi reduce productivitatea economică.

Discuții

comments