DISTRIBUIȚI

Fenomenul astronomic de Super Lună va putea fi observat în această noapte.
Asta înseamnă că Luna Plină va fi la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului, ceea ce o va face să pară mai mare şi mai luminoasă decât este de obicei.
Următoarele Super Luni ale acestui an vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie.

Unele persoane ar putea avea de suferit de pe urma acestui fenomen, pentru că luna plină le poate tulbura somnul. Un studiu recent demonstrează că există o legătură directă între Luna plină şi problemele de somn ale unor oameni.
33 de voluntari au acceptat să participe la experiment. Somnul lor a fost monitorizat în condiţii stricte de laborator.
Rezultatul a fost clar: Luna plină deranjează semnificativ somnul unor oameni.
În nopţile cu lună plină, subiecţii experimentului adormeau mai greu, iar calitatea somnului scădea considerabil, chiar dacă îşi petreceau nopţile în camere fără ferestre.
„Este prima cercetare care demonstrează efectele ciclului lunii asupra oamenilor. Rezultatele sunt foarte interesante”, a spus dr. Malcolm von Schantz.
Cercetătorii elveţieni au constatat un nivel scăzut de melatonină la subiecţii experimentului în nopţile cu Lună plină. Hormonul este legat direct de reglarea ciclului circadian, respectiv de stările de somn şi veghe.
Producţia de melatonină, care îndeplineşte condiţiile pentru adormire şi pentru somn profund şi odihnitor, scade simţitor în nopţile cu Lună plină. Ea creşte pe măsură ce ne apropiem de Luna nouă.

Discuții

comments