DISTRIBUIȚI

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare potrivit căreia începând de mâine şi până joi vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime, în general, între 35 – 37 de grade, iar indicele de confort termic (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 unităţi.
De la începutul anului şi până în prezent, pe teritoriul judeţului Constanţa, s-au înregistrat 114 de arderi necontrolate, iar cauza probabilă care a stat la baza producerii acestor evenimente este (în procent de 46%) aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigară.
În acest context, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa fac apel la cetăţeni, să folosească locurile special amenajate pentru fumat şi să se asigure că jarul ţigărilor este stins, înainte de a le arunca.
În ceea ce priveşte arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate le reamintim cetăţenilor, că în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei;
– folosirea autovehiculelor de transport sau a maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei, în situaţiile în care reglementările tehnice prevăd aceasta, se sancţionează cu amendă de la 500 la 1. 000 lei.
Pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase, cadrele inspecției de prevenire vor controla modul de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, aplicând sancţiuni contravenţionale acolo unde nu se respectă prevederile legale.

Discuții

comments