DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătăţii face apel către cetăţeni să doneze sânge.

De asemenea, el a cerut centrelor de transfuzii prelungirea programului şi folosirea unităţilor mobile.

În ultimele zile s-a înregistrat un deficit de sânge şi produse de sânge în multe spitale din ţară, fapt care a dus la amânarea unor intervenţii chirurgicale.

„De regulă, vara sistemul se confruntă cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20 – 25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită.

Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate”, spune ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Este motivul pentru care ministrul a cerut centrelor de transfuzii să-şi prelungească programul şi să ultilizeze cele cinci centre mobile de recoltare, achiziţionate în anul 2009.

„Autocarele trebuie să se deplaseze la instituţii pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene.

Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe, iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Discuții

comments