DISTRIBUIȚI

Una din cele mai spectaculoase peşteri din România este peştera Terente din judeţul Tulcea.

Ultimele cercetari  efectuate aici  au scos la iveală un complex arheologic, precum si o specie de fluture tipică pesterilor de mare adâncime.

În interiorul galeriilor pesterii s-au descoperit mai multe exemplare din specia liliacul mare cu nas potcoavă, specie rară de interes european, precum şi o specie de fluture caracteristică peşterilor de mare adâncime, de peste 30 de metri.

În această peşteră există tuneluri verticale si orizontale, iar structura geologică este atipică pentru alte zone ale tării, in zona nord-dobrogeana, asa cum arată si plantele de la suprafata pesterii, putandu-se vorbi despre un fenomen de inversiune a straturilor geologice.

Potrivit legendei, pestera din Parcul National Muntii MĂcinului este locul in care Terente, personaj controversat care a trait la inceputul secolului al XX-lea, se ascundea de potera. De-a lungul timpului, multe persoane care au intrat in pestera fie din curiozitate, fie in incercarea de a-l gasi pe banditul Terente si-au pierdut viaţa, astfel ca autoritatile comunei Cerna au astupat intrarea principala in pestera.

Pestera lui Terente are o lungime de aproape cinci kilometri, din care un kilometru paralel cu Dunarea, iar iesirea din aceasta este fractionata in trei locuri, unul din ele fiind cetatea Troesmis, din apropiere de satul Turcoaia.

Discuții

comments