DISTRIBUIȚI

România este una dintre puţinele ţări europene care deţin aproape toate tipurile de ecosistem de pe continentul european, inclusiv deşert.

Este vorba de dunele de nisip care înconjoară localitatea Dăbuleni din sudul judeţului Dolj, dune care alcătuiesc o suprafaţă compactă totală de circa 80.000 de hectare, denumită “Sahara Olteniei”.

La ora actuală, în România există aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu dune de nisip, însă doar 80.000 de hectare sunt situate compact în jurul localităţii Dăbuleni, sub forma unei întinderi continue de teren acoperite de nisip. Astfel, sudul judeţului Dolj este şi cea mai aridă zonă din România.

“Deşertul oltenesc” este unul nou în peisajul ţării. În trecutul apropiaţ zona era plină de dune înconjurate de păduri de salcâmi şi vii, acestea din urmă fiind plantate după o metodă unicat pe plan mondial.

La începutul anilor 1970, autorităţile au defrişat pădurile şi au irigat zona cu apă din Dunăre pentru a alimenta un institut local de cercetări agricole experimentale.

După 1990, oamenii au realizat că tăierea completă a pădurilor a dus la aridizarea accelerată a climei, fapt care face ca singurele culturi rentabile de la Dăbuleni să fie cele de pepeni.

Autorităţile locale au demarat recent un program de reîmpădurire, pentru a permite din nou cultivarea de piersici, viţă de vie, lucernă şi cartofi.

Discuții

comments