DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia să evite orice deplasare în zona de sud-est, situată la frontiera cu Siria și Irak, în special în provinciile Batman, Diyarbakır, Hakkarı, Mardin, Muș, Siirt, Șanlıurfa, Şırnak şi Van, datorită riscului apariţiei unor manifestări spontane care pot degenera în ciocniri violente cu forţele de ordine şi a riscului de atentat terorist.

Având în vedere activităţile organizaţiei teroriste Statul Islamic din Siria şi Levant (ISIL), în ultimele luni înregistrându-se incidente armate în imediata apropiere a frontierei Siriei cu Republica Turcia, precum şi măsurile instituite de autorităţile turce, inclusiv prin dislocarea de efective militare, deplasarea în zonă prezintă riscuri majore de securitate.

Cetăţenii români sunt avertizaţi că există riscul ca anumite căi de comunicaţie sau puncte de trecere a frontierei să fie temporar închise, iar zonele respective să fie supuse unor restricţii neprevăzute, de natură militară.

Din cauza riscului ridicat de atentate teroriste în Turcia, autorităţile manifestă maximum de prudenţă, fiind adoptate măsuri ferme de control al frontierei de sud-est, de limitare a circulaţiei unor persoane suspecte.

<strong>Cetăţenilor români li se recomandă insistent să evite locurile aglomerate din spaţiile publice, unde pot fi amplasate dispozitive explozive.</strong>

<strong>De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care călătoresc la Istanbul, să manifeste prudenţă, să evite pe cât posibil staţionarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor colete suspecte să părăsească de urgenţă zona în care se află.

Totodată, pe fondul posibilelor apariţii de manifestări spontane, recomandăm cetăţenilor români să se delimiteze de orice acţiune de protest şi să părăsească zonele respective.

Zonele cu risc sporit de apariţie a unor manifestaţii sunt: Piaţa Taksim şi străzile adiacente, B-dul Istiklal şi cartierul Kadikoy din Istanbul.</strong>

<strong>Contactarea autorităţilor române</strong>

Cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Turciei, în zone de risc, li se recomandă să contacteze Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Istambul sau Consulatul General al României la Izmir, în funcţie de regiunea în care se află, pentru a-şi înregistra prezenţa şi a transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, ori ale altor persoane de contact din ţară. Parcurgerea acestei proceduri este necesară pentru eventualitatea unei situaţii de urgenţă, pentru a asigura celor interesaţi, la cerere, asistenţă consulară.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele Ministerului Afacerilor Externe şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor eventuale incidente, având în vedere posibilităţile limitate de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, de la caz la caz.

Discuții

comments