DISTRIBUIȚI

27 iunie este Ziua Internaţională a Pescarului, instituită în 1984 la Conferinţă Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltarea a Pescuitului de la Roma.

Potrivit wikipedia pescarul este o persoană care se ocupă cu pescuitul şi uneori cu conservarea peştelui. Conform FAO, în lume există aproximativ 38 milioane de pescari comercianţi şi de subzistenţă.

Pescuitul mai poate fi considerat ca o extracţie a organismelor acvatice, din mediul în care au crescut, cu diverse scopuri, precum alimentare, recreere (pescuit sportiv), ornamentare (captura speciilor ornamentale) sau ţeluri industriale.

Conform unor estimări ale wikipedia, în lume se pescuiesc anual circa 100 de milioane de tone metrice de pește, iar peste 75% din stocurile de pește sunt exploatate sau au fost deja distruse.

În anul 2008, un raport elaborat de Banca Mondială arăta că, în 1992, industria de pescuit marin producea 85 de milioane tone de pește anual. Cu peste un deceniu mai târziu, în 2004, cantitatea rămăsese aproximativ aceeaşi.

Departe de pescuitul „tradiţional”, pe care mulţi îl percep că pe o formă de procurare a hranei sau că pe un bătrân plictisit ce fixează o pluta nemişcată, aşteptând ore în şir să tragă peştele, pescuitul sportiv este un mod de viaţă, un mod extrem de eficient de relaxare.

Discuții

comments