DISTRIBUIȚI

Se mai întâmplă ca să nu aducă doar bucurie şi relaxare, ci şi tristeţe. Nu e vară în care marea să nu ia vieţi: persoane care se aruncă în valuri, atunci când marea este agitată, fără să ţină cont de indicaţiile salvamarilor. Unii dintre „temerari” sunt salvaţi în ultima clipă.
Specialiştii au unele recomandări pentru cei care observă o persoană în pericol de înec.

– Primul pas este scoaterea persoanei din apă, cât mai repede. Însă, specialiştii nu recomandă să porniţi într-o asemenea misiune dacă nu sunteţi un bun înotător. „Cel care se îneacă este panicat şi agitaţ fapt ce îl determină să acţioneze instinctiv, agăţându-se de tot ce întâlneete în jur. Salvatorul trebuie să ajungă în spatele celui care se îneacă, să îl cuprindă cu braţul pe sub axilă şi să se îndrepte spre mal, înotând cu un singur braţ”, explică medicii de la Ambulanţă.
– Odată ajunşi la mal, persoana înecată trebuie aşezată în poziţie lateral, de preferinţă cu capul poziţionat mai jos decât picioarele.
– Salvatorul trebuie să ceară cuiva să sune la 112 iar între timp, să verifice dacă victima este conştientă şi dacă are semne vitale.
– Dacă victima nu respiră, se trece la manevrele de resuscitare: respiraţia gură la gură şi masajul cardiac.

Zicala „este mai uşor să previi, decât să tratezi” este valabilă şi în acest caz. De aceea, orice turist trebuie să cunoască semnificaţia steagurilor arborate de salvamari, pentru a nu intra în mare atunci când aceasta este agitată şi a-şi pune viaţa în pericol.

Steagul roşu şi galben indică faptul că plaja este supraveghegheată de salvamari. Pe lângă acesta, mai poate fi arborat steagul galben (ceea ce înseamnă „mare agitată“), atunci când înotul nu este recomandat sau steagul roşu – când este interzis accesul în apă din cauza curenţilor puternici.

Discuții

comments