DISTRIBUIȚI

Dacă în seara aceasta veți ridica privirea spre cer și veți observa că Luna este mai mică decât de obicei, nu vă speriați! Nu înseamnă că a mâncat-o vreun vârcolac, ci doar că a ajuns în cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Fenomenul, cunoscut sub numele de „Luna la apogeu”, este destul de spectaculos și interesant pentru pasionații de astronomie. Potrivit specialiștilor, în seara de 21 iulie, satelitul natural al Terrei se îndepărtează la distanța de 404.871 kilometri de Pământ, cu 34 de kilometri mai departe decât a fost luna trecută. Astronomii precizează că fenomenul se datorează faptului că Luna are o mișcare eliptică în jurul Pământului, ceea ce înseamnă că, periodic, ajunge foarte aproape sau foarte departe de planeta noastră.

Iar joi, planeta Mercur va ajunge în conjuncție superioară cu Soarele, adică va fi de partea opusă a astrului. Asta înseamnă că Soarele se va afla fix între Pământ și Mercur.

Constănțenii sau turiștii de pe litoral care vor să admire cele două spectacole cerești pot merge la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii sau la unul dintre cele două telescoape amplasate în stațiunea Mamaia. Un bilet costă trei lei.

Discuții

comments