DISTRIBUIȚI

Prima ediţie a Festivalului Montan ‘Prietenii Marmotelor’, care include activităţi de drumeţie şi escaladă montană, se va desfăşura între 24 şi 26 iulie în zona Piscu Negru din Masivul Făgăraş, judeţul Argeş.
Festivalul este inclus ca a şasea etapă a Campionatului Naţional de Turism Sportiv ‘Ştafeta Munţilor 2015’, printre partenerii evenimentului numărându-se cunoscutul alpinist argeşean Alex Găvan.
‘În cadrul acestui festival se vor desfăşura activităţi de echipa de tip drumeţie, orientare, escalada/alpinism, precum şi probe culturale şi probe surpriză. Anul acesta, topul va fi reprezentat de vârfurile Lespezi (2.517 m) şi Călţun (2.510 m), fiind vârfurile de pe locurile cinci şi şase din clasamentul vârfurilor din Romania’, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Drumeţii Montane.
Echipele vor lua parte la probe de raid montan, alpinism, orientare, cunoştinţe turistice, cultură, la care se va adăuga o probă surpriză.
Proba de raid montan va consta într-un traseu montan de dificultate medie, cu o durata de maxim şapte ore şi o diferenţă de nivel de circa 1.300 de metri. Se va participa în echipe de trei membri, care vor atinge vârfurile Lespezi şi Călţun, urmând să fie premiată separat cea mai rapidă ascensiune pe vârful Lespezi pentru fiecare categorie.
La orientare va fi organizată o probă de viteză pe azimut, la care fiecare echipaj va desemna un membru să parcurgă poligonul. Lungimea maximă a traseului va fi de 2 kilometri, iar proba se va da la o altitudine de 1.600 de metri, lângă stâna Paltinul.
Proba de cunoştinţe turistice va cuprinde 15 întrebări din zona de concurs. Toate întrebările sunt de dificultate scăzuta şi au un singur răspuns corect, fiecare membru al echipei urmând să răspundă la cinci întrebări.
La alpinism, fiecare echipa va intra cu toţi membrii în concurs, pentru a parcurge mai multe probe surpriză. Concurentul care va trebui să parcurgă partea de alpinism va fi asigurat şi va primi cască de protecţie.
Concursul va mai include o probă culturală, fiecare club având la dispoziţie 15 minute pentru a prezenta un moment artistic – umoristic, precum şi o probă surpriză.
‘Scopul festivalui este acela de a promova turismul montan, de a încuraja acest tip de recreere şi mod de petrecere al timpului liber şi nu în ultimul rând de a sensibiliza şi sublinia importanţa protecţiei mediului’, se mai arată în comunicat.
Participarea la festival este gratuită, cu excepţia taxei de ecologizare pentru cei care vor fi cazaţi în camping de 10 lei pentru fiecare cort.

Discuții

comments