DISTRIBUIȚI

Peste 1.000 de sportivi amatori au luat startul sâmbătă la a şaptea ediţie a „Triathlon Challenge Mamaia”, cel mai mare concurs de triathlon din Europa de Est și Balcani. Prima zi a evenimentului a fost una plină de competiţii, de la întrecerile de triathlon pe diferite distanţe, până la cele două concursuri rezervate copiilor, duathlon şi aquathlon, dar şi crosul popular deschis tuturor iubitorilor de mişcare.

Record de participare la amatori

Spectacolul a fost deschis de proba de supersprint (400 m înot + 10 km ciclism + 2,5 km alergare), unde primul a sosit Filip Stan, urmat de Erick Rogoz şi Cătălin Romaş.

În întrecerea feminină, în frunte a venit Mădălina Frânt, iar pe podium au mai urcat Maria Ramona Turlică şi Andreea Diana Iordache.

Au intrat apoi în scenă competitorii de la proba de sprint (750m înot + 20 km ciclism + 5 km alergare), câştigată de Botond Karai, care i-a devansat pe Gergo Simon şi Mircea-Andrei Balica.

La feminin, prima a a ajuns la linia de finish Andreea Bălan, prima junioară din România calificată la un Campionat Mondial de triathlon, urmată de Soos Fanni Kinga şi Liliana Burghelea.

Mult aşteptată probă olimpică (1.500 m înot + 40 km ciclism + 10 km alergare) a fost dominată de sportivii maghiari, care au ocupat în întregime podiumul, cu Peter Bajai pe prima treaptă, urmat de Csaba Kuttor şi David Vegvari.

Campionul naţional al României, Ciprian Bălănescu a sosit pe locul 4.

În proba olimpică a luat startul şi Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc, constănţeanul încheind pe locul 15 la general şi pe poziţia secundă la categoria sa de vârstă.

La feminin, prima poziţie i-a revenit tot unei sportive din Ungaria, Dora Fuchs, care le-a devansat pe Ştefania-Ecaterina Ion şi Monika Koncz.

Spectacolul a fost completat de ştafetele care au concurat în probele de sprint şi cea olimpică, primele ajungând la start Bucharest Cycling Tour, respectiv Tyr Team.

Ministrul Gabi Szabo a dat „Startul la campioni”

Tot sâmbătă, în cadrul Triathlon Challenge Mamaia, s-a lansat programul national de selecție și pregătire a tinerilor sportivi cu vârsta între 9 și 12 ani “Start Campioni la Triatlon”, organizat de Federația Română de Triatlon și Smart Atletic. Astfel, copiii au participat la două concursuri, care au avut loc pe faleza din staţiunea Mamaia. Startul evenimentului a fost dat de fosta mare campioană a atletismului românesc, Gabi Szabo, actualul Ministru al Tineretului şi Sportului.

Mai întâi, micii sportivi s-au întrecut în cadrul unui concurs de Aquathlon (200 m înot, 1,25 km alergare), unde primul băiat ajuns la finish a fost Andrei Dominique Menghea, în timp ce Andreea Diana Iordache a încheiat pe primul loc în întrecerea fetelor. A urmat un concurs de Duathlon (1,25 km alergare, 5 km bicicletă şi 1.25 km alergare), în care Mihnea Harasim a terminat pe prima poziţie în întrecerea băieţilor, iar Teodora Cristea în cea a fetelor.

Seria evenimentelor sportive de sâmbătă din cadrul Triathlon Challenge Mamaia a fost încheiată de un cros popular, pe distanţa de 4 kilometri, “Beach Run”. Prima poziţie în concursul masculin a fost ocupată de Alexandru Cornschi, iar în întrecerea fetelor prima a trecut linia de sosire Nicoleta Ciortan.

O vicecampioană olimpică la start

Ziua de duminică este dedicată în totalitate celor mai buni triatlonişti profesionişti din lume, care se vor întrece în cadrul etapei de Cupă Europeană Premium, organizată sub licența Uniunii Internaționale de Triathlon (ITU). La startul competiţiei se vor afla sportivi din peste 20 de ţări, care vor lupta pentru punctele oferite în clasamentul european de profil, dar şi pentru premiile record puse în joc. Faţă de anul trecut, fondul de premiere s-a dublat, ajungând la o sumă impresionantă de 25.000 de euro.

Marea surpriză o reprezintă prezența la start a suedezei Lisa Norden, una dintre cele mai valoroase triathloniste din lume, medaliată la toate competițiile internaționale importante. Suedeza în vârstă de 30 de ani a devenit vicecampioană olimpică la Londra, în 2012, a cucerit titlul mondial în același an, dar are în palmares și o medalie de argint, în 2009, și una de bronz, în 2010, la Campionatele Mondiale, a urcat pe ultima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Baku din 2015 și la Campionatele Europene din 2008 și 2010, și a încheiat pe primul loc în competiţia Triathlon World Series.

Printre cei aproximativ 100 de sportivi care s-au înscris la startul probei olimpice (1.500m înot + 40 km ciclism + 10 km alergare) se numără şi doi reprezentanţi ai României: Alexandru Diaconu și Antoanela Manac.

Startul în întrecerea feminină se va da la ora 9.30, iar în competiţia masculină la 12.30, ceremonia de premiere fiind programată la ora 15.30.

Discuții

comments