DISTRIBUIȚI

Noul preşedinte al Asociaţiei Euroregiunea Dunărea de Jos, şeful Consiliului Regional Odessa, Anatolii Urbanskiy, a anunţat, recent, la Tulcea, că va adresa o scrisoare deschisă, săptămâna viitoare, preşedintelui Ucrainei, pentru a susţine proiectele organizaţiei care reuneşte regiuni din România, Republica Moldova şi Ucraina.

‘Multe regiuni de graniţă au posibilitatea de a se folosi de trecerile simplificate, dar noi, cei din Ucraina, nu putem face la fel. După reluarea curselor de pasageri dintre Tulcea şi Ismail (oraş aflat în regiunea Odessa – n.r.), acest lucru va fi posibil. Crearea punctelor de trecere simplificată ţine de puterea centrală, iar când voi ajunge în Ucraina voi adresa o scrisoare preşedintelui ţării pentru a demara acest proiect’, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Euroregiunea Dunărea de Jos.

Urbanskiy a subliniat în timpul discursului său importanţa turismului pentru dezvoltarea regiunilor membre ale asociaţiei.

‘Anul trecut, în Odessa au ajuns 2 milioane de turişti, iar turismul devine, aşadar, o prioritate pentru dezvoltarea anumitor proiecte. Conform statisticilor, un loc de muncă în turism creează alte două locuri de muncă în domenii conexe’, a mai spus preşedintele Asociaţiei Euroregiunea Dunărea de Jos.

La rândul său, fostul preşedinte al organizaţiei, Horia Teodorescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a menţionat că printre punctele de trecere simplificată care ar putea să funcţioneze între judeţul Tulcea, România, şi regiunea Odessa, Ucraina, se află Isaccea-Orlovka şi Chilia Veche-Kilia Noua.

‘Îmi exprim încrederea că Ucraina va întreprinde toate demersurile astfel încât lucrurile să meargă din ce în ce mai bine şi sper ca partea ucraineană să aibă puterea de a fi un gestionar corect, echilibrat a tot ceea ce înseamnă promovarea proiectelor’, a menţionat fostul preşedinte al asociaţiei, Teodorescu.

Unul din proiectele derulate de organizaţie, care se va încheia anul acesta, vizează realizarea Master-planului de dezvoltare a turismului în Euroregiunea Dunărea de Jos, potrivit directoarei asociaţiei, Natalia Budescu.

‘Proiectul pentru Master planul de turism euroregional are o valoare de 2,5 milioane de euro şi se va încheia la finele acestui an’, a precizat directoarea Budescu.

Până în prezent, prin intermediul organizaţiei cu sediul în judeţul Galaţi şi cu sprijinul financiar al programelor europene, s-au desfăşurat mai multe proiecte în regiunile din cele trei state, Tulcea fiind implicată în mod special în proiectele de mediu.

Acordul de constituire a Euroregiunii s-a semnat pe 14 august 1998, la sediul Consiliului Judeţului Galaţi, obiectivul asociaţiei fiind promovarea cooperării transfrontaliere.

Consiliul Judeţean Tulcea găzduieşte zilele acestea şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră ‘Euroregiunea Dunărea de Jos’, în timpul căreia se pun la punct detaliile tehnice legate de proiectele comune ale regiunilor membre. Unul din punctele de pe ordinea de zi a reuniunii de joi a fost alegerea noii conduceri a asociaţiei.

Discuții

comments