DISTRIBUIȚI

În perioada 12-16 mai 2016 va avea loc cea de-a XXIX-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino. Tema ediției din acest an este Visioni/Viziuni. Oaspetele de onoare al acestei ediții este, conform unui concept nou, cultura unei țări, anul acesta fiind selectată cultura țărilor arabe sub titlul: ‘Le culture arabe ospiti al Lingotto: la letteratura come patria condivisa’.

Pentru al optulea an consecutiv, Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și prin Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează participarea țării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand național intitulat ‘La Romania incontra le culture del mondo’/’România întâlnește culturile lumii’.

Standul României, cu o suprafață de 120 metri pătrați (Sala România), este realizat în parteneriat cu organizatorii Salonului Internațional de Carte de la Torino, după un concept inspirat de tema principală a ediției din acest an.

Pe toată durata salonului în Sala România vor avea loc, atât evenimente literare românești, cât și alte manifestări de gen propuse de organizatorii salonului. Ținând cont de faptul că anul acesta se aniversează 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și 120 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și-a propus să marcheze aceste momente printr-o grafică specială dedicată celor două mari personalități române, grafică ce va decora interiorul Sălii România.

Situată în Pavilionul 3 P10-R09, Sala România va cuprinde: un spațiu dedicat vânzării de carte, organizat cu sprijinul Librăriei Libris din Brașov; un spațiu destinat evenimentelor literare; o cabină radio care va găzdui echipa Radio Torino International, unul dintre partenerii media tradiționali ai participării României la Salonul de Carte și un punct de informare turistică organizat în parteneriat cu Biroul Național de Turism al României în Italia.

Pe durata celor cinci zile, atât la Standul României, cât și în alte săli din cadrul Salonului vor fi organizate manifestări care au scopul de a promova relațiile bilaterale în domeniul literaturii, al traducerilor și al politicilor editoriale. De asemenea, se dorește stimularea interesului specialiștilor, editorilor și traducătorilor pentru literatura română, stabilirea de contacte directe între scriitorii invitați și publicul larg, precum și păstrarea legăturii comunității românești cu valorile culturale ale țării de origine.

La manifestările organizate de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția pe parcursul desfășurării Salonului Internațional de Carte de la Torino vor participa circa patruzeci de invitați, români și italieni, aparținând unor domenii variate, reprezentative pentru profilul manifestării: scriitori, româniști, traducători de literatură română în limba italiană, istorici, jurnaliști, critici literari și reprezentanți ai unor edituri italiene (a se vedea în Anexă programul evenimentelor literare).

Organizarea anuală a prezenței României la Salonul Internațional de Carte de la Torino se înscrie în strategia Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția privind promovarea literaturii române în Italia.

Parteneri: Salonul Internațional de Carte de la Torino, Consulatul General al României la Torino, Biroul Național de Turism al României în Italia, Pordenonelegge.it, Librăria Libris din Brașov, Centrul Cultural Italo-Român din Milano și Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din București.

Parteneri media: Radio Torino International, revista bilingvă ‘Orizonturi culturale italo-române’ și ziarul ‘Vocea’.

Discuții

comments