DISTRIBUIȚI

Mai multe salve de archebuze trase pe podul care duce la intrarea principală a Castelului Corvinilor din Hunedoara au deschis oficial cea de-a doua ediţie a Târgului European al Castelelor, manifestare culturală care va avea loc sâmbătă şi duminică în municipiul de pe Cerna.

Marele hatman Dan – căpitanul gărzii castelului, împreună cu cavalerii Ordinului de Hunedoara şi cu domniţele frumoase îmbrăcate în rochii grele din catifea, au fost cei care i-au invitat apoi pe oaspeţi să păşească pe covorul roşu aşternut pe podul din lemn şi să guste, în semn de cinstire a gazdelor, din pâinea şi sarea locului.

La ediţia din acest an a Târgului European al Castelelor sunt reprezentate 30 de castele şi muzee din cinci ţări europene: România, Ungaria, Slovenia, Bulgaria şi Polonia, numărul participanţilor fiind în creştere faţă de anul 2015.

Din ţara noastră se remarcă prezenţa Castelului Peleş şi a Castelului Pelişor, cetăţile de la Râşnov, Mălăieşti, Rupea, Şiria, Făgăraş, Turnul cu Ceas din Sighişoara sau Cetatea de scaun a Sucevei. Un loc aparte, prin costumaţie şi stand, este reprezentat de Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, aflată pentru prima oară la acest eveniment.

În ceea ce priveşte participanţii străini, cel mai cunoscut pentru vizitatori a fost Palatul de la Balcic (Bulgaria), dar standuri extrem de ofertante au avut şi castelele Ksiaz (Polonia), Podsrena, Predjama, Brezice, Sevnica, Bozidar Jakac (toate din Slovenia), alături de Castelul Eger (Ungaria).

Fiecare expozant a încercat să-şi prezinte oferta de turism într-un mod cât mai atractiv, începând cu pliante, insigne, ilustrate sau chiar cu bomboane de ciocolată personalizate cu emblema castelului.

‘În afară de vizitarea standurilor expozanţilor de la Târgul European al Castelelor, turiştii care ne vor vizita vor putea lua parte la un concert de muzică medievală, un concert de muzică de cameră. Atmosfera medievală va fi completată de cavalerii Ordinului de Hunedoara care vor oferi momente de tir cu arcul, lupte între cavaleri sau dansuri ale domniţelor’, a declarat directorul Castelului Corvinilor, Costin Tinca.

Autorităţile locale şi judeţene prezente la deschiderea târgului au arătat că turismul poate reprezenta una dintre căile de dezvoltare economică a zonei, în contextul în care partea centrală a judeţului Hunedoara include, pe lângă Castelul Corvinilor, şi Cetatea Deva, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei cu capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia, dar şi fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

‘Până în anul 2011, la Hunedoara se organiza un festival denumit ‘S.O.S. Castelul’, care avea ca scop să atragă atenţia asupra stării în care se afla Castelul Corvinilor. De atunci s-a investit mult în restaurarea acestui monument istoric, iar acum castelul generează venituri de un milion de euro la bugetul local, din vânzarea biletelor de intrare’, a menţionat primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, a apreciat că turismul cultural reprezintă un domeniu de interes pentru autorităţi. ‘Ne-am asumat o direcţie clară de a promova şi valorifica patrimoniul cultural al judeţului Hunedoara, în cadrul căruia Castelul Corvinilor reprezintă una dintre cele mai importante piese. Prin acest târg am atras atenţia Europei că acest castel merită arătat la adevărata sa valoare’, a spus David.

Pentru cei mai pofticioşi sau dornici să redescopere gustul bucatelor tradiţionale româneşti, la poarta castelului au fost organizate mai multe standuri la care sunt prezenţi producători locali. Turiştii pot gusta din plăcintele pădureneşti cu brânză şi urdă, din fagurii de miere sau din zacusca de legume şi fructe. Nu lipsesc virşlii de Sălaş, un fel de cârnaţi subţiri, extrem de picanţi, în care se pune şi carne de capră, şi care, după ce au fost afumaţi uşor la un fum iute, se servesc fierţi la foc domol cu pâine coaptă pe vatră de lemne.

Târgul European al Castelelor va fi deschis între orele 10,00-17,00, iar turiştii care achită biletul de intrare la Castelul Corvinilor vor avea acces gratuit la toate standurile şi activităţile pregătite de organizatori.

Sursa: Agerpres

Discuții

comments