DISTRIBUIȚI

Constanţa ar putea intra, sâmbătă seara, în Cartea Recordurilor, pentru organizarea celui mai mare dans grecesc din lume, pe plaja Modern. Evenimentul este programat să se desfăşoare în jurul orei 19.00.

Comunitatea elenă Elpis din Constanţa vrea să bată recordul stabilit pe 31 august 2012, la Volos, în Grecia, unde 5.614 de participanti s-au prins în dans, formând un lanţ uman de peste 9,5 km. Pe Plaja Modern din Constanţa, organizatorii mizează pe prezenţa a peste 6.000 de oameni care să danseze sirtaki şi pe alte ritmuri greceşti, iar arbitrul Guiness Book, sosit vineri pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, va decide dacă oraşul de la malul mării va stabili sau nu un nou record.

Sirtaki este un dans trandiţional elen, creat special în anul 1964 de coregraful Giorgos Provias, pe muzica lui Mikis Theodorakis, pentru filmul „Zorba Grecul”.

Până la ora dansului, evenimentul este prefaţat de o paradă a porturilor naționale unde românii, grecii, turcii și rușii își vor etala straiul popular. Ei urmau să pornească, de la Poarta 1, pe faleza Cazinoului, portul Tomis, până pe plaja Modern, la ora 17.00. Din cauza ploii, momentul a fost amânat pentru ora 18.00. Mulți dintre participanții la dans sunt din străinătate: Turcia, Australia, Noua Zeelenadă, Bulgaria, Grecia.

Adunarea participanţilor se va face în perimetrul marcat în acest scop, pe Plaja Modern şi accesul se va face prin porţile de intrare marcate, aflate în stânga şi în dreapta scenei. Începând cu ora 16.30 se va putea intra în perimetru prin cele 10 porţi de intrare. La intrare, fiecărui participant din primii 5.800 i se va oferi gratuit un tricou special creat pentru acest eveniment, o sticlă de apă de 0,5 litri, şi o brăţară numerotată, brăţară cu care se va participa la tombola organizată în cadrul evenimentului.

Dansul în sine va dura circa 5 minute și este preconizat să se desfășoare în jurul orei 19.00. După dans, până când arbitrul Guiness Book va consulta evidenţele, cifrele şi toate cele cerute va avea loc tombola. Evenimentul va continua timp de 2 ore cu un spectacol de muzică grecească şi se va termina cu un impresionant foc de artificii!

UPDATE

Organizatorii, de comun acord cu arbitrul Guiness Book au decis să amâne tentativa de doborâre a Recordului Mondial la dans grcesc, programată pentru această seară pe plaja Modern din Constanţa. Motivul îl constituie vremea capricioasă. la Constanţa a plouat torenţial în reprize, cu averse însoţite de descărcări electrice, încă de sâmbătă, de la ora 14.00.

Data exactă a evenimentului, care va fi reprogramat, urmează să fie stabilită ulterior, conform reprezentanţilor Comunităţii elene ELPIS din Constsanţa, organizatorii evenimentului.

Spectatorii, turişti şi constănţeni care au ieşit pe plajă, în ciuda vremii potrivnice, pot asista la spectacolul de muzică şi dans grecesc, care nu a fost anulat şi va avea loc, în ciuda timpului capricios.

UPDATE2

Organizatorii au decis, după ce vremea s-a îndreptat, să nu amâne încercarea de a doborî recordul mondial la dans grecesc!

Reprezentanţii Comunităţii ELPIS spun că evenimentul va avea loc în jurul orei 21.00, deşi fusese anunţat ca amânat pentru luna iulie, în urmă cu nici două ore (17.30), după ce ploaia torenţială a pus stăpânire pe Constanţa!

Aşadar, iubitorii de mişcare în ritmuri greceşti sunt aşteptaţi pe plaja Modern!

Discuții

comments