DISTRIBUIȚI

Opinia publică se revoltă faţă de taxarea statului la plajă.

„Vrem plaje gratuite fără şezlonguri pe porţiunile nou create” sună o petiţie online, pe o reţea de socializare.

Semnatarul ei susţine că investiţia realizată cu bani europeni nu poate fi taxată ca restul plajelor, iar Comisia Europeană interzice, pe o perioadă de 5 ani, ca noile suprafeţe să fie închiriate de către Apele Române.

Deşi nicio autoritate nu poate spune cum pot fi închiriate noile parcele, au apărut deja 9 porţiuni de şezlonguri pe nisip, între Parc şi Cleopatra, alături de panouri care interzic turiştilor să-şi întindă cearşaful pe plajă.

 Iată textul integral al petiţiei:

Vrem plaje gratuite la Marea Neagra fara sezlonguri pe portiunile de plaja nou create

In 2015 a fost semnata finanţarea din bani publici si fonduri europene a lucrarilor de reabilitare a plajelor din Mamaia Sud, Constanţa şi Eforie Nord. Investiţia sfinalizata în 2015 a constat în largirea plajelor până la 70m de la ţărm cu nisip adus din Dunare. De asemenea au fost finalizate si o parte din digurile construite inainte de 1990.

Comisia Europeană interzice ca în următorii 5 ani aceste suprafeţe noi să fie închiriate de Apele Române. Prezent la Constanţa, ministrul Mediului spune că face demersuri pentru a permite acest lucru din vara care vine, numai că a rămas prea puţin timp.

Cele 42 de hectare noi de plajă au fost câștigate la finalul lucrărilor de protejare și extindere a litoralului. Investiția s-a ridicat la 170 de milioane de euro.

Plajele noi nu pot fi însă închiriate către privați. Comisia Europeană interzice acest lucru și a transmis că aceste suprafețe de nisip trebuie folosite gratuit de turiști. Ori, având în vedere că plajele noi au apărut în prelungirea sectoarelor vechi, este posibil ca acestea din urmă să nu mai poată avea acces către mare. Asta înseamnă că agenții economici vor putea închiria șezlonguri și umbrele doar pe partea de plajă dinspre faleză, nu și pe cea de la mal. Autoritățile spun că nu se va ajunge la așa ceva, în timp ce investitorii din Mamaia cer explicații.

In ultimele zile au fost zarite banere prin care proprietarii unor plaje private situate pe faleza, dolicita turisitilor sa nu puna cearceafuri pe plajele noi create aflate in fata plajelor private.

Propun sa cerem autoritatilor sa opreasca acest demers, plajele noi create trebuie folosite GRATUIT de catre toti cetatenii europeni care au finantat indirect aceaste lucrari, nu este normal ca aceste lucrari platite din buzunarul nostru sa aduca venituri frumoase unor investitori. Pentru a rezolva problema accesului la mare propun delimitarea unor cai de access care sa faca legatura dintre faleza si mare. Propun totodata ca aceste cai de access trebuie sa fie delimitate de catre administratorii plajei, in speta Apele Romane intr-o configuratie standard fara a permite amenajarea, imbunatairea lor dupa bunul plac al investitorilor. Curatirea noilor plaje trebuie sustinuta din taxa de statiune aplicata la fiecare noapte de cazare.

 

Discuții

comments

1 COMENTARIU

  1. Poate este momentul sa luam atitudine, sa constientizam ca suntem cetateni europeni platitori de taxe, ca putem si trebuie sa cerem in schimbul acestora sa beneficem de acele drepturi acordate de legislatie si nu in ultimul rand de RESPECT

Comments are closed.