DISTRIBUIȚI

Utilizatorii de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat și se află în țara, dar în apropiere de graniță, sunt atenționați de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) că este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc să se conecteze automat la o rețea din țara vecină și să folosească serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.

ANCOM a publicat lista localităților de graniță care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar, care poate fi consultată aici.

Roaming involuntar

Roaming-ul involuntar poate apărea în localitațile de granița de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se afla utilizatorul.

Fiind vorba de localitați aflate la granița, este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecina, iar utilizatorul sa fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar

Utilizatorii pot evita accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine prin urmatoarele metode:

– selectarea manuala a rețelei (dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automata a rețelei)

– solicitare catre operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere

– verificarea rețelei înainte de a utiliza telefonul/tableta, în cazul în care selectarea rețelei ramâne pe modul automat.

Localitați cu risc de roaming involuntar

Conform masuratorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la granița exista localitați în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localitați în care apare acest fenomen fiind situate în județele: Satu Mare (63 de localitați, pe granița cu Ucraina și Ungaria), Botoșani (44 de localitați, pe granița cu Ucraina și Republica Moldova), Iași (42 de localitați, pe granița cu Republica Moldova), Timiș (39 de localitați, pe granița cu Serbia și Ungaria) și Bihor (33 de localitați, pe granița cu Ungaria).

Autoritatea a identificat localitați cu risc de roaming involuntar în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la rețeaua unui operator strain, în funcție de deplasarea utilizatorului, dar și localitați cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la rețeaua unui operator strain pe toata suprafața localitații respective.

Utilizatorii pot consulta lista localitaților de granița identificate de ANCOM ca având un risc potențial de intrare în roaming involuntar, în funcție de operator.

 

Discuții

comments