DISTRIBUIȚI

CHRISTINA O, cel mai luxos yacht din lume, care a aparținut miliardarului grec Aristotel Onassis a sosit în Portul Constanța.

Ziarul elen Akropolis dezvăluia la începutul anului 1985 că Nicolae Ceauşescu se afla în tratative cu statul grec pentru a cumpăra iahtul prezidențial, de care se îndrăgostise în timpul unei croaziere în Marea Egee (5-7 mai 1982). Vaporul aparținuse celebrului bogătaş Aristotel Onassis, a cărui fiică îl donase statului după moartea acestuia. Afacerea nu s-a mai încheiat, pentru că preşedintele Karamanlis a demisionat, iar succesorul său nu a mai vrut să vândă iahtul.

Materialul din ziarul Akropolis, apărut în 16 februarie 1985, a fost preluat de agenţia de ştiri Associated Press şi distribuit în mass-media occidentală sub titlul “Ceauşescu vrea să cumpere un iaht faimos”, amintește Libertatea. Era găzduită şi o declaraţie a viceamiralului Nikos Pappas, şeful marinei elene: “Ceauşescu a fost încântat de luxul vasului, dar şi de stabilitatea acestuia, în timpul unei croaziere în Marea Egee, alături de preşedintele Karamanlis, în 1982”. Iahtul fusese donat statului elen în 1976, de către fiica lui Aristotel Onassis, Christina, la un an după moartea celebrului miliardar de origine greacă.

 

Aristotel Onassis, unul din cei mai bogaţi oameni ai veacului trecut, s-a născut la 20 ianuarie 1906 la Smyrna, actualul oraş turcesc Izmir, aflat atunci sub ocupaţie greacă. La 17 ani, Onassis a plecat în Argentina, unde a făcut avere din afacerile cu tutun. Se spune că până la 25 de ani a câştigat primul milion de dolari, sumă uriaşă la acea vreme, şi că deţinea o flotă compusă din mai multe vase de linie, petroliere şi baleniere. Căsătorit cu Athena Livanos, care i-a dăruit un băiat, Alexander, şi o fată, Christina, Onassis a avut o aventură de lungă durată cu soprana Maria Callas. Divorţat de Athena, s-a căsătorit în octombrie 1968 cu Jacqueline Kennedy, văduva lui John F. Kennedy, despre care s-a spus că i-ar fi oferit 3 milioane de dolari ca să-l accepte ca soţ. Onassis a decedat la 16 martie 1975, la 65 de ani, în urma unei pneumonii, neconsolat după dispariţia băiatului său, Alexander, mort într-un accident de avion în 1973.

Astăzi, “Christina O” este vas de lux, închiriat cu ziua pentru sume exorbitante. Istoria vasului a început la 14 iulie 1943, când a fost lansat la apă de marina canadiană cu numele de “HCMS Stormont” şi folosit apoi, ca navă-escortă, în bătălia Atlanticului, din cel de-al Doilea Război Mondial. În 1954, Onassis l-a cumpărat cu 34.000 de dolari şi l-a rebotezat “Christina”, după numele fiicei sale, investind apoi 4 milioane de dolari în transformarea acestuia într-un iaht de lux. Prima personalitate care a urcat la bord a fost amanta lui Onassis, celebra soprană Maria Callas. În 1957, miliardarul grec i-a adus pe “Christina” pe doi dintre cei mai influenţi oameni politici ai secolului 20, fostul prim-ministru britanic Winston Churchill şi senatorul John F. Kennedy, viitorul preşedinte al Americii. Ironia sorţii a făcut ca peste câţiva ani, în 1968, pe vas să vină văduva lui Kennedy, Jackie, în calitate de proaspătă mireasă a lui Onassis.

De-abia în 1998, un prieten de familie al lui Onassis, John Paul Papanicolau, şi l-a adjudecat cu 10 milioane $, preţul pe care era dispus să-l plătească şi Ceauşescu în 1985. Papanicolau a redenumit iahtul “Christina O”, a redecorat apartamentul de lux şi cele 18 cabine şi îl închiria, acum patru ani, cu 65.000 de euro pe zi. Luxul plutitor are 99 de metri lungime și 11 lățime.

 

FOTO – Facebook Constanta Port

Discuții

comments