DISTRIBUIȚI

Doar 30 de piscine de pe litoral au încheiat contracte cu Direcţia de Sănătate Publică pentru monitorizarea calităţii apei de îmbăiere, deşi administratorii tututor au această obligaţie.

Frecvenţa de recoltare a probelor este bilunară, iar analizele efectuate sunt bacteriologice şi chimice.

La primele controale, au fost găsite valori mai mari ale clorului, folosit în exces pentru dezinfectare.

Acesta poate provoca iritaţii ale ochilor, căilor respiratorii şi ale pielii precizează dr.Luiza Căruceru, medicul şef al compartimentului de Igiena Mediului, din cadrul DSP Constanţa, care ne spune unde au fost găsite cele mai multe probleme.

„Sunt peste tot sporadic anumite locații, dar nu sunt valori care să producă îngrijorări. Totuși am senzația că mai sunt una sau două piscine la care nu știu din ce cauză apa nu este clorinată și o să investighez acest lucru. Sunt și piscine care nu au încheiat contract. Consumatorii ar trebui să fie exigenți și să solicite, să vadă dacă aceste piscine sunt controlate. De fapt, administratorul de piscine ar trebui să afișeze aceste rezultate, el are obligația să informeze utilizatorii de piscine asupra monitorizării calității apei de piscină”, a declarat dr.Luiza Căruceru, medicul şef al compartimentului de Igiena Mediului, din cadrul DSP Constanţa.

Şi apa mării este monitorizată de către Direcţia de Sănătate Publică.

Sunt urmăriţi parametrii chimici şi microbiologici din zona costieră, prin colectarea probelor din 48 de puncte fixe, de la Năvodari până la Vama Veche.

Până acum nu au fost probleme.

Mai mult, de curând Rezervaţia Marină Vama Veche –  2 Mai a fost ecologizată de către voluntari, inclusiv scafandri care au adunat deşeurile din adâncul apei, astfel că zona este mult mai curată.

Foto: Arhivă

Discuții

comments