DISTRIBUIȚI

Echipele Franței și Portugaliei vor juca finala EURO 2016, duminică, de la ora 22, pe Stade de France din Saint-Denis, la exact o lună de la startul turneului final din Hexagon.

Franța țintește o tripletă ca țară gazdă, după ce a câștigat titlul european în 1984 și cel mondial în 1998. ”Les Bleus” au mai câștigat o dată EURO în 2000, când competiția a fost organizată de Belgia și Olanda și mai au o finală pierdută la Cupa Mondială din 2006.

De partea cealaltă, Portugalia vrea laurii europeni, după ce a mai jucat o finală în 2004, pe teren propriu, pierzând surprinzător în fața Greciei.

Francezii au ascendentul confruntărilor anterioare cu Portugalia, pe care au învins-o la turnee finale de trei ori: în semifinalele EURO 1984, la Marsilia, cu 3-2 după prelungiri, în semifinalele EURO 2000, la Bruxelles, cu 2-1 după prelungiri și în semifinalele Cupei Mondiale din 2006, la Munchen, cu 1-0.

”Les Bleus” conduc la bilanțul direct, cu 18 victorii, un egal și 5 eșecuri, golaverajul fiind de 49-28.

Meciul de pe Stade de France se anunță a fi și un duel între vedetele Cristiano Ronaldo și Antoine Griezmann.

Ronaldo, învingător în fața francezului în finala Ligii Campionilor (Real Madrid — Atletico, finală decisă la loviturile de departajare), a reușit la EURO 2016 să devină primul jucător care marchează la patru ediții ale EURO și să egaleze recordul deținut de francezul Michel Platini de 9 goluri marcate la turneele finale ale competiției europene.

Griezmann, după un debut modest în fața României, a avut evoluții excelente și a marcat nu mai puțin de șase goluri (medie de un gol pe meci), fiind ca și câștigător al titlului de golgheter la EURO 2016.

Discuții

comments