DISTRIBUIȚI

Din cauza condițiilor care lasă de dorit de pe litoralul românesc, tot mai mulți turiști aleg să-și petreacă vacanța mai aproape de natură, cu rulota sau cortul. Oamenii nu se plâng de condițiile din camping și revin anual cu aceeași plăcere.

Am întâlnit o familie din Târgu Mureș care vine de zece ani la mare cu cortul sau cu rulota. Aceștia au renunțat la serviciile hotelierilor de pe litoralul românesc în urma unei experiențe neplăcute. Familia reclamă condițiile insalubre care sunt în disonanță cu prețurile exorbitante: ”A fost foarte, foarte mizerabil. Am fost primii turiști în mijlocul sezonului. Până la acea dată hotelul a fost închis și nu a fost renovat. Am plătit foarte mulți bani. După cele 10 zile am decis să ne cumpărăm un cort și de atunci venim an de an aici”.

Pe parcursul timpului și-au cumpărat și o rulotă, însă destinația nu au schimbat-o, anual vin în stațiunea Jupiter și se declară foarte mulțumiți, deși prețurile nu sunt prea primitoare: ”Este puțin piperat, în jurul sumei de 85-90 de lei pe zi, în această sumă sunt incluse curentul electric, toaletele și apa caldă. De asemenea, există locuri în care îți poți spăla vesela, dar și hainele, iar în privința securității nu ne facem griji, nu ne-a dispărut nimic până acum.” Acestea sunt motivele pentru care zeci de turiști aleg să-și petreacă vacanța în zonele de campare.

Un alt aspect plăcut al vacanțelor de acest tip sunt prieteniile care se leagă: ”Avem prieteni de șase ani care revin aici. Toată lumea este mai deschisă, adesea ne invităm la un pahar de vorbă.” Copilul familiei se declară încântat de modul în care se desfășoară vacanța. Acesta spune că a legat prietenii cu tineri din toate zonele țării.

Costurile sunt destul de ridicate, iar drumul parcurs obositor: ”Am făcut 14-15 ore până aici, dar putem să ne oprim, să dormim o oră.” Cei trei membrii ai familiei susțin că viața de rulotist este atipică. ”Ești rupt de realitate, ești numai tu și natura. Tu, rulota și vecinii.”

Un material de Antonia Vîlcu

Discuții

comments