DISTRIBUIȚI

Actorul Radu Beligan a încetat din viața astăzi, la ora 13.00, potrivit stiri.tvr.ro.

Vineri, el a fost internat la spitalul Elias.

Cu un har unic, inteligenţă artistica, umor şi erudiţie, Radu Beligan a dăruit teatrului viaţa sa.

Cu o carieră de peste şapte decenii ca actor şi regizor, cu sute de roluri în teatru, film, la radio şi la televiziune, Beligan a jucat alături de mari actori importanţi, a avut reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă, potrivit unui interviu. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat – în peste şapte decenii – roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Cămil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popă, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

Radu Beligan a fost în perioada 1969 – 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (MAN) între anii1961 – 1975.

Roluri la Teatrul Naţional din Bucureşti

Leon Saint Pe – „Egoistul” de Jean Anouilh, regie proprie, 2004

Ianke – „Take, Ianke şi Cadâr” de Victor Ion Popa, regia Grigore Gonta, 2001

Guglielmo – „Numele trandafirului” de Umberto Eco, regia Grigore Gonta, 1998

Actorul – „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1998

Bătrânul – „Cotletele” de Bertrand Blier, regia Gelu Colceag, 1998

Kondilas – „Moştenirea” de Titus Popovici, regia Horea Popescu, Mihai Manolescu, 1989

„Contrabasul” (one man show) de Patrick Suskind, regia Grigore Gonta, 1987

Herb Tucker – „Poveste din Hollywood” de Neil Simon, regia Grigore Gonta, 1984 şi 1994

Spirache – „Titanic Vals” de Teodor Musatescu, regia Mihai Berechet, 1983

Domenico – „Filumena Marturano” de Eduardo De Fillippo, regia Anca Ovanez Dorosenco, 1981

Chereea – „Caligula” de Albert Camus, regia Horea Popescu, 1980

Romulus – „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, regia Sanda Manu, 1977

Richard al III-lea – „Richard al III-lea” de William Shakespeare, regia Horea Popescu, 1976

Autorul dramatic – „Viaţa unei femei” autor şi regia Aurel Baranga, 1976

Robespierre – „Danton” de Camil Petrescu, regia Horea Popescu, 1974

Mel – „Prizonierul din Manhattan” de Neil Simon, regia Mihai Berechet, 1973

Mayer Bayer – „Simfonia patetică” de Aurel Baranga, regia Aurel Baranga, 1973

Ştefan Valeriu – „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, regia Mihai Berechet, 1971

George – „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Michel Făgădău, 1970

Eduard Fortian – „În valea cucului” de Mihai Beniuc, regia Sică Alexandrescu, 1959

C.N. Mollin – „Anii negri” de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1958

Iacob Bardin – „Duşmanii” de Maxim Gorki, regia Alexandru Finti, 1958

Horace, Frederic – „Invitaţie la castel” de Jean Anouilh, regia Sică Alexandrescu, 1958

Trinculo – „Furtuna” de William Shakespeare, regia Moni Ghelerter, 1958

Filipetto – „Bădăranii” de Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, 1957

Alexandru – „Reţeta fericirii sau despre ceea ce nu se vorbeşte” de Aurel Baranga, regia Marietta Sadova, 1957

Profesorul – „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Sica Alexandrescu, 1956

Cerchez – „Ziariştii” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1956

Agamemnon Dandanache – „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1956

Dr. Smil – „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Marietta Sadova, Mihail Zirra, 1956 şi 1973

Poludin – „O chestiune personală” de Alexandr Stein, regia Sică Alexandrescu, 1955

Stepa – „Platon Krecet” de Alexandr Korneiciuk, regia Alexandru Finti, 1954

Mircea Cavafu – „Mielul turbat” de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1954

Mitica – „Matei Millo” de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu, 1953

Voicu – „Ultima oră” de Mihail Sebastian, regia Moni Ghelerter, 1953

Hlestakov – „Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Sica Alexandrescu, 1952

„Momente” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1952

Catindatul – „D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Studio), 1951

Tuzenbach – „Trei surori” de A.P. Cehov, regia Moni Ghelerter, (Sala Comedia), 1950

Victor Dumitrescu – „Iarba rea” de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1949

Râca Venturiano – „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Comedia), 1949

Agamita Dandanache – „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Comedia), 1948

Studentul – „Confruntarea” de Tur şi Lev Seinin, regia Moni Ghelerter, (Sala Studio), 1948

Romeo – „Romeo şi Julieta, actul 6″, „Între filologi”, „Cine răspunde?” de D.D. Pătrăşcanu, regia N.Gh. Kirilov, 1945

Radu Beligan este cunoscut publicului şi în calitate de regizor

„Egoistul” de Jean Anouilh, 2004

„De partea cui eşti?” de Ronald Harwood, 1996

„O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, 1979

„Poveste din Irkutsk” de Aleksei Arbuzov, 1960

„Sălbaticii” de Serghei Mihailovici Mihalkov, 1959

„Doctor fără voie” de J.B.P. Molière (co-regie cu Sică Alexandrescu), 1955

„Străini în noapte” de Eric Assous,2007

Roluri în teatru

Teatrul Odeon:

Talleyrand – „Supeul” de Jean Claude Brinsville, regia Florentina Enache, 1997

Antonio Salieri – „Amadeus” de Peter Schaffer, regia Dinu Cernescu, 1982

„Helen, Tommy şi Joe” de James Thurber şi Elliot Nugent, regia Marietta Sadova, 1948

Teatrul Evreiesc de Stat:

Wille Clark – „Băieţii de aur” de Neil Simon, regia Ion Lucian, 1997

Teatrul Naţional din Craiova

Zeus – „Danaidele” după Eschil, regia Silviu Purcărete, 1995

George – „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, regia Mircea Cornisteanu, 1990

Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti:

Don – „Transplantarea inimii necunoscute” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1969

Teatrul de Comedie: 1961 – 1968

Berenger – „Ucigaş fără simbrie” de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Chitlaru

„Opinia publică” de Aurel Baranga, regia Mihai Berechet Ciriviş

„Capul de răţoi” de George Ciprian, regia David Esrig Berenger

„ Rinocerii” de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Gore

Şeful – „Şeful sectorului suflete” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter

Juraţii – „Procesul domnului Caragiale” de Mircea Ştefănescu, regia David Esrig

Cheryl – „Celebrul 702″ de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter

Teatrul Tineretului:

Doctorul – „Un flăcău din oraşul nostru” de Konstantin Simonov, regia Vlad Mugur, 1952

Teatrul Alhambra: 1943 – 1949

„Ruşinea familiei” de Mircea Ştefănescu, după Ronald Harwood, regia Ion Talianu

„Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Soare Z. Soare

„Nu mai beau” de Gaston de Caillavet şi Robert de Flers, regia Soare Z. Soare

„Pensiunea dragostei” de Alexandru Kiriţescu, regia Soare Z. Soare

„Sărmanul Jonathan” de Karl Milloker

Compania Radu Beligan: 1947 – 1948

„Clasa a 8-a B” de Roger Ferdinand, regia Ionel Taranu

„Ruşinea familiei” de Mircea Ştefănescu, după Ronald Harwood, regia Ion Talianu

Teatrul Comedia: 1945 – 1947

„Primăvara a venit” de John van Druten, regia Sica Alexandrescu

„Rachetă spre lună” de Clifford Odets, regia Marietta Sadova

„Vis de secătură” de Mircea Ştefănescu, regia W. Siegfried

„O femeie răpită” de Louis Verneuil, regia Sica Alexandrescu

„Knock” de Jules Romaine, regia Sica Alexandrescu

„Sărută-mă imediat” de Tudor Musatescu şi V. Timus, după Janos Vaszari, regia Ion Talianu

„Unul cu bani” de George S. Kaufman, regia Sica Alexandrescu

„Am visat paradisul” de Guido Cantini, regia Sica Alexandrescu

„Medicul în dilema” de George Bernard Shaw, regia Sica Alexandrescu

Teatrul Nostru: 1946 – 1947

„Viaţa începe mâine” de Marc Gilbert Sauvajon, regia Val Mugur

Teatrul Municipal: 1944 – 1945

„Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, regia Sica Alexandrescu

„Amantul de carton” de Jacques Deval, regia Sica Alexandrescu

Teatrul Maria Filotti (Sărindar): 1942 – 1943

„Sextet” de Gregor Schmitt, regia Sica Alexandrescu

„Domnişoara de ciocolată” de Paul Gavault, regia Ion Sahighian

„D-ra Butterfly” de Tudor Musatescu, după Tibor Varady, regia Tudor Musatescu

Teatrul Majestic: 1940 – 1941

„Omul care zâmbeşte” de Luigi Bonelli şi Aldo de Benedetti, regia Ion Sahighian

„Frumoasă aventură” de Gaston de Caillavet şi Robert de Flers, regia Sica Alexandrescu

„Oraşul fără avocaţi” de Nicola Mânzări, regia Ion Iancovescu

„Banii nu fac nici două parale” de Armando Curcio, regia Sica Alexandrescu

Teatrul Tudor Musatescu (Roxy): 1940 – 1941

„Îmi pare rău de mine” de Mouezy-Eon şi Guitton, regia Ion Sava

„Titanic Vals” de Tudor Musatescu, regia Tudor Musatescu

Grădina C.A. Rosetti: 1940

„Ascultă, Ionescule” de Tudor Musatescu, după Mirande şi Quinson

Teatrul din Sărindar: 1939 – 1940

„Calul năzdravan” de Gherardo Gherardi, regia Ion Iancovescu

„Aproape de cer” de Julien Luchaire, regia Aurel Ion Maican

„Figurantul” de Alfred Savoir, regia Ion Iancovescu

„Domnişoara Butterfly” de Tudor Musatescu după Tibor Varady, regia Tudor Musatescu

Teatrul Uranus – Comedia: 1938 – 1939

„Tinereţe” de Swarkin, regia Muratov

„Quadratura cercului” de Valentin Kataiev, regia Victor Ion Popa

„Zile vesele după război” de Mihail Sadoveanu, regia Victor Ion Popa

„Jederman” de Hugo von Hoffmanstall, regia Victor Ion Popa

Liedertafel – Alhambra – Regina Maria: 1937 – 1938

„Molima” de Ion Marin Sadoveanu

„Pescuitorul de umbre” de Jean Sarment, regia Sergiu Dumitrescu

„Crimă şi pedeapsa” de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Mihai Zirra (Debut)

Televiziune

„Al matale, Caragiale”, regia Mircea Cornisteanu, 2002

„Cui i-e frică de Virginia Wolf?” de Edward Albee, regia Olimpia Arghir, 1995

„Amadeus” de Peter Shaffer, regia Dinu Cernescu

„Aventura sub pământ” de Ion Băieşu, regia Sergiu Ionescu, 1982

„Titanic vals” de Tudor Musatescu

„Supeul” de Jean Claude Brinsville

„Musatinii” „Harvey” de Mary Chase

„Tren de plăcere” de I.L. Caragiale

„Momente Caragiale” după I.L. Caragiale

„Conu Leonida” după I.L. Caragiale „Marii Artişti pe Micul Ecran”

Autor

2001 – „Note de insomniac” 1978 – „Luni, Marţi, Miercuri…” 1968 – „Pretexte şi subtexte”

Activitate didactică, profesională, membru

Profesor la Institutul de Teatru şi Film: 1950 – 1965

Director al Teatrului de Comedie: 1961 – 1969

Preşedinte activ (1971) şi apoi Preşedinte de onoare pe viaţă (1977) al Institutului Internaţional de Teatru

Autorul mesajului internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului: 27 martie 1977

Co-presedinte, cu Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzica organizate de UNESCO: 1971 – 1978

Membru al Cartelului Internaţional de Teatru: 1967

Membru în Consiliul Superior al Teatrului Naţiunilor, sub preşedinţia lui Pierre Moinet, directorul general al artelor şi literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franţei

Membru al Academiei Le Muse din Florenţa

Semnatar al Apelului Artiştilor pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Helsinki, 1985

Formarea profesională

1937-1938: studiază Dreptul şi Filosofia la Bucureşti

Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, profesoara Lucia Sturdza Bulandra – studii neterminate

Premii şi distincţii

* Artist Emerit 1953;

* Artist al Poporului 1962;

* Premiul Academiei „Le Muse” din Florenţa 1980;

* Premiul Galei UNITER – Trofeul Dionysos 1995 – 1996;

* Premiul Academiei Române, 1997;

* Premiul Fundaţiei Tofan, 1998;

* Prix 14 Juillet al Ministerului de Externe al Franţei, 1998;

* Trofeul Eugene Ionesco, 1999;

* Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte „George Enescu”;

* Cetăţean de onoare al municipiilor Iaşi şi Bacău.

– Autor a nenumărate traduceri şi adaptări din dramaturgia franceză, engleză şi italiana

– Societar de onoare al Teatrului Naţional “I.L.Caragiale”

– Cetăţean de onoare al municipiilor Bucureşti, Iaşi şi Bacău

– La 5 aprilie 2002, Preşedintele Franţei, Jacques Chirac a semnat Decretul prin care Radu Beligan este numit în grad de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare franceze. Radu Beligan este primul actor din istoria teatrului românesc căruia i s-a acordat aceasta prestigioasă distincţie.

Filmografie

* O noapte furtunoasă (1943)

* Visul unei nopţi de iarnă (1946)

* Răsună valea (1949)

* Bulevardul “Fluieră Vântu” – scurt metraj (1950)

* Lanţul slăbiciunilor (1952)

* O scrisoare pierdută (1953) – Agamemnon Dandanache

* Afacerea Protar (1955) – Profesorul Andronic

* Directorul nostru (1960)

* Bădăranii (1960)

* Celebrul 702 (1962) – Cheryl

* Lanterne cu amintiri (1963)

* Paşi spre lună (1964)

* Castelanii (1966)

* Şeful sectorului suflete (1967) – Gore

* Explozia (1972)

* Întoarcerea lui Magellan (1973)

* Agentul straniu (1974)

* Tata de duminică (1975)

* Singurătatea florilor (1976)

* Cuibul salamandrelor (1976)

* Instanţă amâna pronunţarea (1976)

* Premieră (1976)

* Braţele Afroditei (1978)

* Aurel Vlaicu (1977)

* Iancu Jianu, zapciul (1980)

* Reţeaua „S” (1980)

* Iancu Jianu, haiducul (1981)

* Întoarcere la dragostea dintâi (1981)

* Galax, omul păpuşă (1983)

* Horea (1984)

* Cui i-e frică de Virginia Woolf? – film TV (1995) – George

* Trahir (1993) – Vlad

* După-amiaza unui torţionar (2001) – Profesorul

Discuții

comments