DISTRIBUIȚI

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin a făcut, miercuri, un apel la tulcenii şi operatorii turistici care deţin ambarcaţiuni din lemn să se alăture caravanei de deschidere a celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania, care se va desfăşura în perioada 26-28 august, la Tulcea.

‘Festivalul este al oraşului Tulcea şi al Deltei, iar în ultimii ani, tot ce am făcut a fost pentru această zonă. La festival vom avea anul acesta, ca de obicei, foarte multe evenimente. Festivalul coincide cu deschiderea celui mai mare proiect, Instrumentul Teritorial de Investiţii (ITI, n.red.), un moment deosebit pentru această zonă’, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Patzaichin.

Alături de multiplul campion olimpic, unul din fondatorii Asociaţiei ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, Teodor Frolu, a făcut, la rândul lui un apel către tulceni şi operatorii turistici să se alăture caravanei pe Dunăre.

‘Încă de la început, festivalul şi-a propus să fie un instrument de promovare, pentru că Delta este un loc unic în Europa, iar un asemenea eveniment pune accent pe turismul bazat pe natură şi mai ales pe ideea de barcă cu vâsle, un avantaj competitiv în Europa, în contextul în care această activitate în aer liber este foarte în vogă’, a afirmat Teodor Frolu.

La rândul lor, autorităţile tulcene au apreciat eforturile organizatorilor, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, cerând, la rândul lui, agenţilor economici locali, să susţină acest eveniment.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, a amintit că RowmaniaFest are loc în apropierea Zilei Rezervaţiei, 1 septembrie.

‘Dobrogea are suficiente valenţe pentru a constitui atracţii turistice, dar orice eveniment de acest fel creează acel mecanism prin care vizitatorii, populaţia locală constată cât de importantă este zona în care trăim’, a menţionat guvernatorul Baboianu.

Cea de-a VI-a ediţie a RowmaniaFest va începe vineri, 26 august, la ora 18.00, pe faleza oraşului, cu o reprezentaţie a statuilor vivante ale Teatrului Masca din Bucureşti, momentul prefaţând parada pe Dunăre şi pe faleza oraşului, condusă de sportivi medaliaţi la competiţiile internaţionale, dar şi de autorităţi.

Competiţiile pescăreşti de pe Dunăre şi lacul Ciuperca, momentele artistice ale ansamblurilor folclorice din Deltă, sosirea la Tulcea a celor peste 100 de participanţi la Turneul Internaţional al Dunării, dezbaterile, proiecţiile de film, dar şi concertele care vor fi susţinute SuperChill, Roman Iagupov&Radu Captari, Zdob&Zdub, Urma, Taxi, Four Bones Quartet, Jezebel&Victor Solomon şi Voltaj vor constitui punctele de atracţie ale Tulcei în perioada 26-28 august.

Evenimentul este susţinut financiar de Primăria municipiului Tulcea cu 100.000 de lei, precum şi de Consiliul Judeţean Tulcea cu suma de 190.000 lei.

‘Rowmania’ este iniţiativa multiplului campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin de a lansa o mişcare naţională de încurajare a turismului lent, neagresiv faţă de natură, acesta fiind şi brandul asociaţiei ”Ivan Patzaichin-Mila 23” sub care se realizează produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului şi programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate.

Primul produs al proiectului ‘Rowmania’ a fost canotca, o barcă din lemn cu vâsle denumită şi ”bicicleta apelor”, care a fost lansată oficial în aprilie 2011 şi care se realizează într-un atelier din Tulcea condus de Paul Vasiliu, ultimul constructor de bărci de lemn din Delta Dunării. De altfel, canotca este şi vedeta concursurilor de vâslit în Dunăre, organizate în cadrul ‘Rowmania Fest’, chiar dacă iniţiatorii evenimentului şi-au dorit ca pescarii să se întreacă în bărcile de lemn tradiţionale zonei.

Discuții

comments