DISTRIBUIȚI

Peste 500 de copii defavorizaţi îşi vor petrece vacanţa de vară în tabăra de la Maliuc, amenajată în inima Deltei.

Locul a fost sfinţit în urmă cu 10 ani de Arhiepiscopul Tomisului, iar de-a lungul timpului şi-a întrerupt activitatea pentru scurte perioade de timp în urma unor controale efectuate de Direcţia de Sănătate Publică.

Mâncarea copiilor este preparată în cantina taberei de voluntari.

În judeţul Tulcea mai funcţionează în momentul de faţă alte două tabere pentru copii şi tineret: tabăra de la Dunavăţ şi cea de la Sulina.

Potrivit Agerpres, aceasta din urmă aparţine Ministerului Tineretului, are o capacitate de 220 de locuri şi găzduieşte anual peste 1.000 de copii şi tineri aparţinând comunităţilor de români din diaspora.

Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Tulcea a început lucrările de reabilitare a taberei din oraşul Babadag, nefolosită de mai mulţi ani şi aflată în stare de degradare, demersul pentru reintroducerea obiectivului în circuitul taberelor şcolare fiind susţinut de prefectul Marin Bădiţă.

Direcţia de Sănătate Publică a prezentat situaţia taberelor şcolare ca urmare a unor verificări şi controale realizate în ultima lună şi dacă taberele tradiţionale au fost autorizate fără probleme, una dintre ele a fost lăsată în continuare închisă. Este vorba despre Tabăra Babadag pentru care Direcţia de Tineret şi Sport a făcut o solicitare pentru deschiderea taberei, doar pentru cazare, însă cererea a fost respinsă.

Ca în fiecare an, Centrul de Agrement Tabăra Sulina rămâne punctul principal de atracţie pentru elevii din diaspora, printr-un proiect al Ministerului Afacerilor Externe, pe toată perioada sezonului estival fiind organizate tabere pentru elevii şi studenţii din ţările cu etnici români în număr reprezentativ, respectiv Republica Moldova, Ucraina, Ungaria etc.

Fostul institut de cercetări stuficole din Maliuc, localitate aflată în Delta Dunării, s-a transformat de 10 ani într-o tabără pentru copiii defavorizaţi, la iniţiativa Fundaţiei „Sfântul Sava” din Buzău aici urmând să poposească anul acesta circa 500 de copii, în mai multe serii.

În judeţul Tulcea mai funcţionează în momentul de faţă alte două tabere pentru copii şi tineret. Tabăra de la Sulina aparţine Ministerului Tineretului şi Sportului, are o capacitate de 220 de locuri şi găzduieşte anual peste 1.000 de copii şi tineri aparţinând comunităţilor de români din diaspora. Casa de vacanţă pentru copii şi tineri „Sunlight” din Dunavăţu de Jos aparţine Asociaţiei „Raza soarelui Sunlight” şi are o capacitate de 50 de locuri. Tabăra din Babadag, înfiinţată în anii 1990, nu a fost autorizată nici anul acesta de autorităţi din cauza degradării avansate în care se află. Autorităţile locale fac demersuri pentru redeschiderea taberei şcolare de la Babadag.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, Mihaela Nicolau, susţine că, deocamdată, tabara nu poate funcţiona.

„Direcția Județeană pentru Sport și Tineret a solicitat certificarea conformității pentru Tabăra Babadag. În urma evaluării făcute de către compartimentul Igiena Școlară s-au constatat deficiențe majore, unitatea neîndeplinind condițiile de certificare”, a declarat directorul DSP Tulcea.

Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Tulcea a început lucrările de reabilitare a taberei, care este nefolosită de mai mulţi ani şi se află în stare de degradare.

Şeful Direcţiei pentru Tineret şi Sport Liviu Urlih, spune că vrea să introducă tabăra în circuitul turistic, chiar de anul acesta, însă este nevoie de investiţii majore.

În momentul de faţă, la Tulcea, funcţionează trei tabere pentru copii şi tineret: Tabăra de la Sulina, Casa de vacanţă „Sunlight” din Dunavăţu de Jos şi Tabăra din Maliuc.

 

Discuții

comments