DISTRIBUIȚI

Lume, lume, iar s-a împărţit România în două. De data asta nu mai sunt de vină nici imigranţii, nici maidanezii, nici măcar opţiunile electorale. Vinovaţi sunt chiar buclucaşii de pokemoni – cel mai nou import în materie de tehnologie, care a trecut graniţele plaiurilor mioritice fluierând, fără viză sau paşaport. Acum, după ce ne-am trezit cu ei în ogradă, aruncă românii cu părerea proprie ba în stânga, ba în dreapta, cum că monstruleţii ăştia galbeni sunt – ba buni, ba răi. De fapt nu ei în sine, ci jocul care i-a adus din desenele animate, direct în vieţile noastre.

Ce-o mai fi dom`le şi asta? Se întreabă cei care nu sunt prieteni buni cu tehnologia. Ce să fie? Un joc. Concret, înarmat cu un telefon mobil, pe care în prealabil ţi-ai descărcat aplicaţia cu pricina, cu ochii aţinţiţi în ecran, porneşti la vânătoare de pokemoni, prin oraş.

O fi bine, o fi rău…

Şi fiindcă jurnalistului îi şade bine să fie obiectiv sau măcar să încerce, să vedem câteva argumente pro şi contra. Susţinătorii jocului spun că te scapă de depresie, îi face pe copii să nu mai stea lipiţi de scaun, în faţa calculatorului, jucând diverse alte jocuri, ci îi face să iasă în aer liber. Mai nou, s-a găsit şi o latură umanitară a jocului. Nişte oameni creativi au pus pe reţelele de socializare, poze cu copii din Siria, însoţiţi de pokemoni, doar-doar o avea lumea ochi şi pentru suferinţa. Cu scuzele de rigoare, că vă stric zen-ul, iată două dintre pozele cu pricina

pokemon-go-siria-edicion

pk-siria

Acum, să trecem la latura negativă a jocului, să nu facem echidistanţa să şchiopăteze.

Primele pe lista celor care sunt anti-pokemoni ar fi: dependenţa, faptul că ne transformă în mici zombi, care umblă de bezmetici cu ochii aţintiţi în telefon şi nu în ultimul rând, gradul de risc al jocului.

Psihologii spun că este un joc atât de captivant încât ajungi să ignori realitatea din jurul tău. Şi aici sunt câteva exemple, deocamdată de prin alte ţări. O busculadă generală s-a produs în Central Park din New York iar în California, doi tineri au căzut de pe faleză, în ocean, alergând după Pokemoni. În Florida, doi jucători au fost împuşcaţi, după ce proprietarul unei locuinţe a crezut că sunt nişte hoţi, iar în New Jersey, o femeie a fost salvată de pompieri, după ce a rămas blocată într-un copac dintr-un cimitir, în timp ce juca Pokemon Go.

Pentru că unora le vine cheful de vânătoare chiar când sunt la volan şi poliţiştii români au făcut un apel: „Puteţi găsi Pokemonii respectând regulile de circulaţie”.

pok-3

Deci, or fi buni pokemonii ăştia? Lista cu argumente pro şi contra rămâne deschisă. Aşa cum, larg deschişi ar trebui să fie şi ochii împătimiţilor jocului.

Discuții

comments