DISTRIBUIȚI

UPDATE: În zona stației de taxare de la Fetești există o coloană de mașini care se întinde pe aproximativ 200 de metri.În schimb, traficul a scăzut în intensitate pe DN 39.
——————————————
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (16:15), pe autostrada A2, traficul rutier este intens pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti.

Pentru că numărul de autovehicule va creşte semnificativ în următoarele ore, apare şi riscul producerii unor tamponări, mai ales că unii conducători auto se vor grăbi către casă, nu vor adapta viteza la condiţiile de trafic şi nu vor păstra distanţa de siguranţă în mers. Riscul este sporit şi de razele soarelui, care se reflectă în parbriz şi în asfalt.

Când pe autostradă circulaţia este foarte intensă, o simplă tamponare, soldată cu pagube minore, poate avea consecinţe majore pentru ceilalţi participanţi la trafic. Se vor forma coloane de autovehicule în doar câteva secunde, iar unii conducători auto nu vor putea frâna în timp util.

În aceste împrejurări, este necesar ca toţi ocupanţii autovehiculelor să aibă cuplată centura de siguranţă. Centura de siguranţă poate face diferenţa dintre o tamponare cu pagube materiale şi un accident cu victime.

***

Pentru a nu se forma coloane de autovehicule la stația de taxare de la Fetești, amintim conducătorilor auto că prin staţia de taxare se poate trece liber, în ambele sensuri, cu obligativitatea ca taxa de pod să se plătească înainte sau ulterior trecerii, până a doua zi, la ora 24, la oricare dintre staţiile autorizate de distribuire a carburanţilor sau prin SMS, de pe telefonul mobil, la numărul 7577 (detalii pe site-ulCompaniei Na ţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – http://www.cnadnr.ro/pagina.php?idg=316 ).

Poliţiştii rutieri carepatrulează pe autostradă au constatat că, inclusiv astăzi, mulţi conducători auto opresc nejustificat pe banda de urgenţă, creând situaţii periculoase. Din statisticile accidentelor rutiere produse pe autostrăzi reiese că sunt frecvente cazurile în care autovehicule oprite pe banda de urgenţă au fost lovite de altele. Conducătorii auto care au provocat aceste accidente fie au fost neatenţi sau obosiţi, fie nu au observat autovehiculele oprite din cauza vizibilităţii reduse (ceaţă, întuneric, lumină solară puternică etc.).

Pe banda de urgenţă pot circula doar autovehiculele curegim prioritar care se deplasează la intervenţii sau în misiuni cu caracter de urgenţă.

În cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!

Amintim că, oprirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor se sancţionează cu trei puncte de penalizare şi cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni ( 4 sau 5 puncte-amendă).

***

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, conducătorii auto care se deplasează pe autostrăzi sunt sfătuiți :
· săpăstreze în mers o distanţă corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiţii de siguranţă;

· sărespecte limitele legale de viteză;

· săfolosească luminile de întâlnire;

· să seasigure şi să semnalizeze când schimbă banda de circulaţie;

· să punăîn funcţiune luminile de avarie când încheie o coloană care opreşte sau încetineşte brusc;

· să acordeprioritate la ieşirea din spaţiile de servicii;

· să nu circule sau să oprească pe banda de urgenţă, exceptând cazurile justificate;

· în cazul în care observă, la plecare, că numărul de autovehicule aflate în trafic este foarte mare, să aştepte până ce intensitatea circulaţiei mai scade.

Discuții

comments