DISTRIBUIȚI

La Periprava, în Delta Dunării, unde în perioada comunistă a funcţionat un lagăr de muncă forţată – au fost găsite rămâşiţele a încă nouă deţinuţi, astfel că numărul trupurilor descoperite a ajuns la 20.

O echipă de arheologi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului face săpături sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Militar Bucureşti pentru a obţine noi probe în dosarul torţionarului Ion Ficior, fost comandant al lagărului.

Arheologul şef, Gheorghe Petrov, afirmă că „din documentele oficile, mă refer la actele deținuților care au murit în această colonie penitenciară, care se regăsesc la primăria C.A Rosetti, de care ține satul Periprava, ar fi vorba de 124 de persoane. Până în prezent, din 2015 și 2016 am găsit 20 de schelete”.

Pe şantierul arheologic din cimitirul Periprava a fost prezent şi preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, teologul Radu Preda, care a firmat că „Până să ajungem, dacă e să ajungem vreodată la o aducere în fața instanței a celor care le-au cauzat moartea, este o nejustiție. Tardivă, parțială, dar care dau o imagine foarte fidelă a modului în care statul a știut să își calce proprii cetățeni în picioare”.

Identificarea victimelor descoperite zilele acestea, laPeriprava, se va face prin proba ADN la Institutul de Medicină legală.

 

Foto – arhivă

Discuții

comments