DISTRIBUIȚI

Expeditor: Chiar eu
Destinatar: Canicula sahariană
Grad de prioritate: Urgent!

Dragă caniculă,

Nu ştim de unde ai venit, dar sper că nu ai uitat drumul de întoarcere. Poate ţi-o fi dor de casă. Că nouă, tare ne e dor de-o ploaie. Vezi tu – noi, românii, suntem ospitalieri, totuşi … Ascultăm fiecare buletin meteo, cu sufletul de la gură şi cu speranţa în ochi. Doar-doar vom primi o veste bună. Dar nu!  De fiecare dată, din gura meteorologului iese cuvântul „caniculă”. Iar caniculă. Adică dumneata.
Noi am învăţat la şcoală că în România avem climă temperat-continentală, dar dumneata…numai temperată nu eşti. Şi noi ne-am cam săturat de năstruşniciile pe care le faci:

I-ai dat lecţii de alpinism, mercurului din termometre şi acum, în fiecare zi, se caţără până pe la 34-35 de grade şi mai coboară de-acolo abia spre seară. Dar nu coboară prea mult. Se opreşte pe la 23 şi trage un pui de somn, pentru ca a doua zi, să se apuce iar de căţărat.

Ai transformat autobuzele şi microbuzele în saune pe patru roţi. Ştiu, te-ai gândit la sănătatea noastră, că nu toţi românii îşi permit să meargă la SPA. Dar ai uitat că unii nu îşi permit nici să-şi cumpere un antiperspirant. Şi uite aşa, ajungem să facem aroma-terapie, fără voie. Îmi dau lacrimile numai când îmi aduc aminte.

Casele ni le-ai transformat în incubatoare. Zău că nu era nevoie. Suntem deja mari, vaccinaţi şi rezistenţi la multe. Mai puţin la căldura excesivă. De-aia stăm priponiţi în faţa aparatului de aer condiţionat. Dar nu-i bine, să ştii. De la atâta aer vânturat deja auzim valurile mării în urechi, fără să ne mai folosim de scoici. Ai vreun barter cu ORL-iştii? Vrei să ne bagi pe toţi în spital?

Pe stradă, nici nu mai zic. Căutăm umbra, aşa cum caută ANAF-ul evaziunea fiscală. Termometrele din oraş indică temperaturi demne de fundul iadului. Şi dacă e să te iei după dogoarea dejagată de asfalt, tinzi să le dai crezare.

Şi ar mai fi. Dar nu mai zic.

Deci, acestea fiind scrise, stimată doamnă caniculă, vrei să ne onorezi cu absenţa? Şi în drum spre un` te-oi duce, dacă te întâlneşti cu ploaia de vară, îi dai tu adresa noastră? Am impresia că s-a cam rătăcit. Dar să-i spui şi ei, să nu zăbovească prea mult pe la noi. Că noi suntem ospitalieri, dar…ne trece repede.

Şi ca argumente extra, uite nişte poze, cu copyright-ul de rigoare, dedicate autorilor necunoscuţi subsemnatei.

Discuții

comments