DISTRIBUIȚI

Comunicatul oficial al purtătorului de cuvânt al Casei Regale:

Ea este cea a cărei căldură şi atenţie, arătate faţă de mine în 1993, cu prilejul unei vizite la o expoziţie unde expunea şi tatăl meu, la Galeria Catacomba (actualul Muzeul al Colecţiilor – Calea Vicatoriei), m-au făcut să decid că misiune de viaţă să lucrez pentru Familia Regală şi, ulterior, să aleg Dreptul în acest scop. 

Mulţi ani mai târziu, în 2011, ajungând la biroul sau din Aubonne, am găsit o fotografie cu noi doi înrămată şi semnată… 

Sunt profund întristat de această pierdere, şi îmi sunt vii în memorie momentele petrecute în România alături de Majestatea Să, dar şi în Elveţia, unde îmi aduc aminte că, găsind în arhivă o imagine cu doi tineri în poziţie „en-garde” la scrima, am întrebat-o cine erau, deschizând astfel o povestire despre copilărie, şcoală şi despre colegul sau de scrima.

Mă bucur de aceste momente şi de faptul că am putut să-i aduc un prinos de recunoştinţă, ajutând la publicarea celor două timbre (2014 şi 2015) româneşti care o portretizează sub titlul corect.

Majestatea Să îmi va rămâne în suflet mereu că simbol al misiunii mele în viaţă.

Odihnească-se în Pace!”

Conform wikipedia.org, Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută şi sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Ziţa Marquerite; n. 18 septembrie 1923, Paris) este soţia fostului suveran Mihai I al României şi fiica prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei. Este strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) şi Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) şi nepoata de sora a împărătesei Ziţa de Bourbon-Parma.

Principesa Ana, cetăţean francez naturalizat, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nuntă principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu şi-a dat agrementul la căsătorie şi l-a forţat pe regele Mihai I să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în cursul anului următor, în ciuda oprelistilor de natură religioasă. În cercurile monarhiste şi în familia regală a României este cunoscută sub titlul Regina Ana (cu calificativul Majestatea Să).

Regina Ana a României s-a născut la Paris în arondismentul al 16-lea, fiind singură fiica a prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margareta a Danermarcei, primind astfel titlul de principesa de Bourbon-Parma. Această şi-a petrecut copilăria împreună cu familia, respectiv cei trei fraţi Jacques, Michel şi André în Franţa. În 1939 şi-a însoţit familia, care fugea din calea naziştilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile şcolii de artă Parson’s School of Design în perioada 1940-1943 şi a lucrat în acelaşi timp că vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârşitul războiului a participat, inrolandu-se voluntar alături de Forţele Franceze Libere (trupele sub comandă generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania unde a fost şofer pe ambulanţă şi infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franţei.

Discuții

comments