DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni un cod portocaliu de caniculă ce va fi valabil întreaga zi. În acest înterval de timp se va resimți o intensificare şi extindere a valului de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat.
În cursul zilei de luni, 1 august, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzând sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35…36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice.
În după-amiaza zilei de luni, 1 august, judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37…38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
În această după-amiază, în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj, canicula va fi urmată de fenomene asociate instabilităţii atmosferice, care se vor semnala şi în regiunile vestice şi zonele montane.
De asemenea, meteorologiii au mai emis o atenționare meteorologică de cod galben de instabilitate atmosferică accentuată care va dura de luni, ora 16.00, până marți la ora 18.00.
În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în sud-vestul, nord-vestul şi, parţial, centrul ţării, iar din a doua parte a nopţii îndeosebi în centru, nord şi nord-est, precum şi la munte. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, averse şi pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi punctiform 30…40 l/mp.
În noaptea de marţi spre miercuri (2/3 august), manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în sud-estul ţării.

Mai mult decât atât. ANM a mai emis un cod galben de caniculă și disconfort termic valabil pentru marți, 2 august.
În cursul zilei de marţi, 2 august, vremea va fi în continuare caniculară în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, unde se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade şi izolat 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic se va menţine accentuat. În restul zonei extracarpatice, doar izolat indicele temperatură – umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unităţi.

Discuții

comments