DISTRIBUIȚI

Un sfert dintre cele 4.500 de rețele Wi-Fi aflate în zonele în care vor avea loc probele olimpice de la Rio de Janeiro s-au dovedit a fi nesigure sau sunt configurate cu protocoale de criptare foarte slabe, ceea ce le permite infractorilor cibernetici să aibă acces facil la informațiile utilizatorilor, arată o analiză a experților Kaspersky Lab, publicată joi.

„Când călătorim, avem nevoie, de obicei, de o conexiune la Internet pentru a posta fotografii pe rețelele sociale, pentru a ține legătura cu membrii familiei sau pentru a comanda un taxi. Cu toate acestea, planurile de date cu roaming internațional sunt adesea foarte costisitoare, ceea ce ne împinge să căutăm alternative, cum ar fi hotspot-urile Wi-Fi care sunt gratuite sau măcar mai accesibile ca preț decât roaming-ul. Infractorii cibernetici sunt conștienți de aceste obiceiuri și, ca atare, configurează puncte de acces false sau, pur și simplu, compromit rețelele legitime pentru a intercepta și manipula datele transferate. Rețelele Wi-Fi deschise și configurate greșit sunt, în prezent, printre preferatele infractorilor, deoarece le permit acestora să fure parole, detalii ale cardurilor bancare și alte informații private”, explică experții Kaspersky Lab.

În urma monitorizării unor zone foarte populare, cum ar fi Comitetul Olimpic Brazilian, Parcul Olimpic și stadioanele Maracana, Maracanăzinho și Engenhăo, specialiștii au descoperit peste 4.500 de puncte de acces unice, din care majoritatea utilizează hardware modern de tip 802.11n, care este ideal atunci când lucrezi cu materiale multimedia, deoarece oferă viteze de până la 600 Mbps.

Totodată, s-a descoperit că 18% dintre rețelele Wi-Fi testate erau deschise, iar 7% dintre acestea folosesc un algoritm mai vechi (WPA-Personal), care poate fi ușor compromis.

Conform analizei Kaspersky Lab, în total 25% dintre toate rețelele de Wi-Fi din zonele în care vor avea loc probele olimpice de la Rio de Janeiro s-au dovedit a fi nesigure sau sunt configurate cu protocoale de criptare foarte slabe, care pot fi cu ușurință compromise și manipulate de infractorii cibernetici pentru a fura informațiile personale și financiare ale utilizatorilor.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997, ce protejează, în prezent, peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 270.000 de companii client.

 

Sursă: Agerpres

Discuții

comments