DISTRIBUIȚI

La întoarcerea acasă, după un lung voiaj, marinarii români ne-au mărturisit că prieteni apropiați le-au fost și volumele tipărite pe care le-au luat cu ei, care le-au luminat nopțile în care erau de cart, cărțile acelea neprețuite pentru ei, cu poveștile ascunse între filele lor.

Poate și din acest motiv, la ediția a VIII-a a Caravanei Gaudeamus-Litoral cărțile vin simbolic, pe valurile mării, aduse de velierele Clubului Nautic Român. Istorie și modernitate deopotrivă asta ne sugerează aceste ambarcațiuni aparent fragile, în comparație cu uriașele vapoare de astăzi, dar care sunt o excelentă școală pentru cei îndrăgostiți de mare.

Ce este Clubul Nautic Român?
Cităm de pe site-ul organizației:
”Clubul Nautic Român, este prima asociaţie sportivă de profil din România, dedicată exclusiv sporturilor pe apă (yachting, canotaj, caiac-kanoe, înot, polo pe apă, pescuit şi cercetăşiei-maritime (see-scouts, etc.). Înfiinţat în anul 1908, la Constanţa, Clubul Nautic Român a avut şansa să fie invitat şi să participe, în calitate de membru fondator, pe 1/14 decembrie 1912, la Bucureşti, la ședinţa de constituire a Federaţiei Societăţilor Sportive din România (FSSR), prima organizaţie sportivă cu caracter naţional care a reunit sub o singură autoritate organizatorică, reprezentativă, administrativă şi concepţională, entităţile sportive active existente (…)

După Primul Război Mondial, Clubul Nautic Român şi-a încetat activitatea. Referinţe au fost publicate în numărul omagial din anul 1937 al revistei Marea Noastră (mai-iulie), în volumul DOBROGEA 1878-2008 (Ed. Ex Ponto – 2008), la capitolul Istoria sportului constănţean, sub semnătura publicistului Claudiu Val şi a dr. Elena Frâncu, în albumul Yacht Clubul Regal Român – scurtă istorie, publicat de Carmen Iréne Atanasiu, la Editura Yacht Club Român, în anul 2010, precum şi în lucrarea istoriografică PRESA MARINEI ROMÂNE – dicţionar bibliografic, de comandor dr. Marian Moşneagu, apărută în 2011 la Ed. Militară.

Reînfiinţat prin sentinţa nr. 7879/212/2010 a Judecătoriei Constanţa, din iniţiativa unor inimoşi împătimiţi ai sportului cu vele, Clubul Natic Român are sediul în Constanţa și deţine o bază nautică de antrenament, competiţii şi cantonamente, pentru yachting şi canotaj, pe malul Lacului Techirghiol, în aproierea Sanatoriului Balnear (…)

Clubul Nautic Român şi-a acreditat în vara anului 2011 primul curs de pregătire a conducătorilor de ambarcaţiuni de agrement din cadrul Şcolii de navigaţie, instruirea teoretică şi practică urmând a se desfăşura în Baza nautică de la Techirghiol şi în cadrul instituţiilor de învăţământ cu care avem parteneriate active.

Clubul Nautic Român este afiliat la Federaţia Română de Yachting (FRY) şi în primul an de la înfiinţare a organizat trei concursuri de veliere sportive, la clasele Optimist şi Cadet, în premieră absolută pe luciul de apă al lacului Techirghiol.
Începând din sezonul 2011 Clubul Nautic Român organizează competiţii de veliere sportive, cu participare internaţională, cuprinse în Calendarul Federaţiei Române de Yachting.

Clubul Nautic Român îşi propune, în primul rând, să lanseze o campanie naţională pentru popularizarea sportului cu vele, în toate judeţele şi regiunile ţării, acolo unde există cursuri de apă, lacuri naturale sau acumulări amenajate şi unde condiţiile geografice permit acest lucru.”

Invitată în studio, în această seară, în emisiunea Stil de viață, de la ora 18.10, este Andreea Mihăescu, președinte al Clubului Nautic Român.

Peste 100 de evenimente într-unul singur, un nou amplasament mai accesibil și o ofertă editorială generoasă – (doar) trei dintre motivele pentru care cititorii aflați în vacanță la malul mării sunt așteptați la Târgul GAUDEAMUS Litoral, ediția a VIII-a.

Evenimentul, componentă a Caravanei GAUDEAMUS, este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa, în perioada 11 – 15 august 2016 în Piațeta Perla din Mamaia. Zilnic, între orele 15.00 şi 23.00, o mare de cărți și un program dens și variat de evenimente îi așteaptă pe turişti şi pe constănţenii iubitori de carte pentru o doză estivală de cultură.

Deschiderea oficială a târgului va avea loc joi, 11 august, la ora 17.00, în cadrul unei ceremonii speciale.

Discuții

comments