DISTRIBUIȚI

Autoritățile americane încearcă să interzică înotul cu delfini în Hawaii, atrăgând atenția că interacțiunea cu ei perturbă obiceiurile de somn ale acestor animale nocturne, informează agenția France Presse (AFP).

Propunerea serviciului pentru viața marină din cadrul Agenției naționale atmosferice și oceanografice (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) vizează oprirea înotului sau a apropierii de delfini la mai puțin de 50 de metri.

Această măsură ar avea impact asupra mai multor companii care propun turiștilor excursii cu barca, foarte solicitate pentru întâlnirea cu delfinii.

„Luăm decizie deoarece delfinii cu cioc lung de pe insula principala din Hawaii sunt supuși la o presiune intensă din partea înotătorilor și a altor curioși care caută să se apropie de ei”, a declarat Ann Garrett, din cadrul NOAA.

Aceste animale jucăușe și curioase se hrănesc cu pești, creveți și moluște cefalopode mai ales pe timp de noapte, în ape adânci, iar ziua se odihnesc în apele mai apropiate de coaste. Pentru a se odihni, ei înoată încet folosind doar jumătate din creier, cealaltă jumătate rămânând în repaos.

Autoritățile se tem că, deranjându-i, înotătorii ar putea pune în pericol sănătatea acestor mamifere marine și rata lor de reproducere.

Agenția federală a dat un termen de 60 de zile pentru a formula comentarii pe această temă și intenționează să organizeze adunări publice cu comunitățile afectate de decizia finală, care ar trebui luată în termen de un an.

Populația de delfini care trăiesc în apele din Hawaii este estimată la 3.350 de exemplare.

Victor Lozano, proprietarul companiei ‘Dolphin Excursions’ din Oahu, s-a declarat în favoarea acestei propuneri de reglementare, apreciind că mulți organizatori de excursii fac orice doresc. „Sunt cu totul pentru interzicerea înotului” cu animalele, a spus el. „Unele grupuri nu au nici o idee despre modul de viață al delfinilor, iar unii oameni înoată în direcția lor”, a relatat Lozano.

Cu toate acestea, nu este clar modul de aplicare a noilor norme, în cazul în care vor fi adoptate, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Barack Obama, președintele Stetelor Unite ale Americii, va crea cea mai mare zonă marină protejată din lume pe coasta arhipelagului insulelor Hawaii, el precizând că actuala administrație de la Washington DC va mări de patru ori zona desemnată Rezervației naționale marine Papahānaumokuākea din Hawaii.

Obama va sosi săptămâna viitoare în Hawaii pentru a marca această acțiune și a menționa necesitatea protejării terenurilor și apelor teritoriale de stat de schimbarea climei.

Conform datelor furnizate de Casa Albă, expansiunea rezervației ar ajuta la protejarea a peste 7.000 de specii marine și ar îmbunătăți refacerea unui ecosistem care se confruntă cu acidificarea oceanului și încălzirea globală.

Zona extinsă este considerată a fi sacră de către localnicii hawaiieni.

Discuții

comments