DISTRIBUIȚI

„Rezervația Marină Vama Veche–2 Mai”, aflată în custodia Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” este mai puțin cunoscută ca arie protejată. Regulile dintr-o astfel de zonă sunt mai restrictive, dar și mai puțin cunoscute. Tocmai de aceea, echipa Mare Nostrum, împreună cu voluntarii săi și membri Junior Rangers din localitatea 2 Mai au hotărât să-și intensifice acțiunile de informare și conștientizare, prin crearea unui traseu tematic interpretativ și prin diseminarea unui ghid de recomandări, adresat iubitorilor de natură.

Pe o distanță de 3 kilometri, între Vama Veche și 2 Mai, “Poteca lui Neptun”, pe care se află amplasate cinci panouri interactive care conțin date despre aria marină, harta acesteia, păsări, scoici și animalele întâlnite în zonă, atrage atenția asupra îmbunătățirii stării de conservare a habitatelor și speciilor marine importante, sub aspect floristic și faunistic, din Rezervașia Naturală Vama Veche–2 Mai.

Pentru elaborarea traseului a fost folosită metoda interpretării naturii, o metodă inovativă și educativă prin care se urmărește nevoia de cunoaștere și curiozitatea turiștilor și oferă semnificații mediului marin, inpirație, noi opotunități de petrecere a timpului liber, în mod plăcut și educativ, pentru a-i face pe oameni să revină cu plăcere în aceste locuri.

Panourile vă invită, printr-un joc de cuvinte, să aflați mesajul pe care echipa Mare Nostrum îl lansează, ca o provocare pentru toți cei cărora le pasă de conservarea și protejarea mediului natural.

Cât despre Ghidul lui Neptun, acesta cuprinde sfaturi utile cu privire la comportamentul pe care un vizitator trebuie să îl aibă atunci când intră în contact cu mediul marin și costier. Aici sunt scoase în evidență speciile protejate, pentru a conștentiza grupurile țintă cu privire la conservarea acestora, cum ar fi căluțul de mare și delfinii. Ghidul a fost editat în 150 de exemplare și împărțit turiștilor aflați pe plaja Vama Veche-2 Mai de către voluntarii Mare Nostrum și membrii Junior Ranger. Ghidul lui Neptun va fi încărcat și pe portalul „Educație pentru Marea Neagră”, accesibil tuturor celor interesați.

Proiectul “Potecă spre conservarea Rezervației Marine Vama Veche-2 Mai” este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Mol România, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.

 

Discuții

comments