DISTRIBUIȚI

Peste 50 de ambarcațiuni au patrulat, timp de câteva zeci de minute, pe Dunăre, în Portul Tulcea, în deschiderea celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania, susținând preluarea în administrare a infrastructurii portuare de către autoritățile județului de la Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) din Galați, notează Agerpres.

Hotelurile plutitoare au afișat mesajul Portul aparține tulcenilor, iar tineri aflați în bărci cu vâsle s-au întrecut cu ambarcațiunile ușoare. O navă a Autorității Navale Române a patrulat, de asemenea, pe Dunăre pentru a nu se înregistra incidente.

În același timp, pe faleza orașului, peste 100 de voluntari au întins fâșii din plastic realizând tricolorul. „Portul Tulcea deschide Delta și trebuie să devină imaginea cea mai frumoasă a Rezervației”, a declarat Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 și inițiatorul protestului care a deschis, astfel, cea de-a VI-a ediție a RowmaniaFest.

Patzaichin și autoritățile tulcene le-au mulțumit participanților pentru susținerea evenimentului. „Suntem puternici, dacă suntem împreună și dacă suntem cât mai mulți”, a susținut președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu.

La rândul lui, primarul municipiului, Constantin Hogea, a amintit că principalul obiectiv al actualei conduceri a județului este preluarea portului din administrarea APDM Galați.

Pe faleză, publicul a fost întâmpinat de reprezentanții Teatrului Masca București, cu momente artistice. SuperChill, Roman Iagupov&Radu Captari și Zdob&Zdub au deschis începând cu ora 20.00 concertele Rock’n Row.

În zilele următoare, spectatorii sunt așteptați la competiții nautice pe Dunăre și pe lacul Ciuperca, concursuri de triatlon, expoziții și spectacole ale comunităților din Deltă, proiecții de filme la Casa Avramide și în centrul orașul Tulcea.

Sâmbătă după-amiază, în Portul Tulcea sunt așteptați cei 70 de participanți la Turneul Internațional al Dunării, care călătoresc pe Dunăre în ambarcațiuni fără motor din Germania până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Câștigătorii concursului de vâslit în canotci se vor întrece duminică, Descoperă Rowmania urmând să-și desemneze câștigătorii în aceeași zi. Tot duminică va avea loc și cea de-a II-a ediție a Cupei Europene de Triathlon Rowmania pentru juniori, la competiția inclusă în calendarul internațional anunțându-și participarea reprezentanți din 11 state.

14159871_1476359845724376_890397108_n 14139509_1476359849057709_352630571_o 14139018_1476359852391042_1259141967_o-1

Rowmania este inițiativa multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin de a lansa o mișcare națională de încurajare a turismului lent, neagresiv față de natură, acesta fiind și brandul asociației ”Ivan Patzaichin-Mila 23” sub care se realizează produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului și programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate.

Preluarea infrastructurii portuare din județul Tulcea din administrarea APDM Galați în cea a autorităților locale și județene este o dorință veche de cel puțin 10 ani a oficialităților și operatorilor portuari tulceni, demersurile făcute până în prezent de autoritățile locale neavând succes.

Portul și cea mai mare parte a falezei orașului Tulcea sunt administrate de compania gălățeană din anul 1991, veniturile realizate din activitatea portuară din municipiu devenind buget al APDM Galați.

Sursa foto – Facebook Comunitate Tulcea

Sursa video – Excursii in Delta Dunarii – Safca Delta Tours

Discuții

comments