DISTRIBUIȚI

Cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România, „Vama sub lumini de Oscar”, se desfăşoară în aceste zile la Vama Veche, boema şi romantica staţiune fiind declarată, pe drept cuvânt, capitala artelor vizuale. Festivalul se desfăşoară în perioada 19 – 28 august şi cuprinde cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie, pictură, sculptură, teatru şi muzică cât şi expoziţii, proiecţii de film şi concerte în aer liber. Sute de pasionaţi de arte vizuale din ţară şi străinătate s-au înscris în acest an la festival, iar câteva mii de oameni au participat la evenimentele şi concertele organizate în aceste zile în Vama Veche.

„Vama sub lumini de Oscar este în fiecare an o provocare atât pentru noi, organizatorii, cât şi pentru cursanţii înscrişi în festival. Festivalul îi provoacă pe cursanţi să înveţe şi să experimenteze, dar şi să intre într-o comunitate a pasionaţilor de arte vizuale, o comunitate în care pot lega prietenii, pot dezvolta colaborări şi pot învăţa unii de la alţii. În acelaşi timp cei care vin la festival ne provoacă pe noi, organizatorii, să ne reinventăm în fiecare an, să creştem de la o ediţie la alta calitatea cursurilor şi să aducem cei mai buni lectori români şi străini care să prezinte cele mai noi tehnici, cea mai performantă aparatură şi idei ingenioase folosite în fotografie şi film. Chiar dacă mai avem încă până să tragem cortina peste ediţia din acest an a festivalului eu cred că este o reuşită şi încă o poveste despre artele vizuale din România, o poveste scrisă frumos de oamenii minunaţi care au venit în Vama Veche sau mai bine spus imortalizată în mii de imagini inspirate”, spune Cătălin Rudolf, directorul Festivalului „Vama sub lumini de Oscar”.

„Vama sub lumini de Oscar” se desfăşoară în perioada 19 – 28 august 2016, la Vama Veche, reunind sute de pasionaţi ai artelor vizuale. Aflat la cea de-a şaptea ediţie, „Vama sub lumini de Oscar” înseamnă în acest an atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie, pictură, sculptură, teatru şi muzică cât şi expoziţii, proiecţii de film şi concerte în aer liber. Cursanţii înscrişi la festival sunt provocaţi să înveţe cât mai multe tehnici noi iar la final participantul cu cele mai bune rezultate va câștiga trofeul VSLO 2016.

Secţiunea FOTOGRAFIE a însemnat în acest an o serie de workshopuri care îmbină teoria cu practica şi care vor fi susţinute de lectori cu experienţă recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. Temele alese în acest an sunt: street fashion, fotografie de nuntă, staged photography, fotografie de nud, fotografia de stradă, fotografie pe film, manipularea imaginii în Photoshop, fotojurnalism, fotografie pe film, fotografie de portret. La secţiunea de fotografie, printre invitaţii speciali îi amintim pe Olav Urdahl, editor principal al celui mai mare ziar de ştiri din Norvegia dar şi Micha Bruinvels, directorul World Press Photo Contest. Secţiunea FILM înseamnă cursuri şi ateliere practice în domenii precum producţie video, regie, iluminare, sunet şi editare. Participanţii vor avea de făcut un documentar, fiind coordonaţi în permanenţă de o echipă de profesionişti din domeniu: Veaceslav Cebotari (Moldova), Andrei Băltăreţu-Iancu şi Bogdan Petraşcu. Cursanţii la secţiunea PICTURĂ şi SCULPTURĂ au putut participa în acest an la cursuri teoretice şi practice coordonate de Daniel Prapone, pictor și sculptor român cu numeroase expoziţii internaţionale. Secţiunea de TEATRU, prezentă pentru prima dată în cadrul festivalului, aduce în prim plan teatrul cu păpuşi în mărime naturală. Cursurile vor fi coordonate de compania de teatru Lightwave Theatre Company, scopul final fiind acela de a produce o piesă de teatru completă, cursanţii putând participa la realizarea scenariului şi spectacolul propriu-zis, iar reprezentaţia finală va avea loc pe scena VSLO în ultima zi a festivalului.

Atunci când spui Vama Veche te gândeşti inevitabil şi la muzică. De-a lungul ultimilor şase ani, Vama sub lumini de Oscar a avut în programul său zeci de concerte rock, folk, punk. Anul acesta festivalul a făcut însă un mic pas înainte şi a oferit, pe lângă concerte, două zile de CURSURI CU INSTRUMENTE DE PERCUȚIE. Cele două zile de cursuri (cu practică intensivă) vor avea ca rezultat un spectacol care va fi prezentat pe scena VSLO, sâmbăta 27 august. N-am fi putut face acest lucru fără sprijinul echipei Drum Café și al lectorilor Ati de Chile, Adelin Dragu, Cristian Melak şi Norbert Halmagyi.

În cadrul VSLO 2016, au avut loc pe plajele de la Papa la Soni şi Acolo Bar (Vama Veche) şi la CopaCabana (2 Mai) proiecţii ale celor mai interesante filme de scurtmetraj premiate în cadrul ClujShorts Festival, precum şi filme de lung metraj şi documentare oferite de British Council, Institutul Polonez, Centrul Ceh, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Ambasada Irlandei, Ambasada Norvegiei. Printre filmele alese în acest an pentru a rula pe cele trei ecrane se numără: David Bowie – Five years, Searching for Sugar Man, Miasto ’44, Schmitke, Dreamtime, Reviseted, Descoperă România cu Peter Hurley (o producţie Agerpres), etc.

Despre „Vama sub lumini de Oscar”

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şapte ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi de arte vizuale atât din ţară cât şi din străinătate.

VSLO 2016 este organizat de Asociaţia Visual Art, fiind susţinut de Canon, cu sprijinul Wacom, Silva, Jidvei, Kodex şi Pegas. Partenerii festivalului sunt New Ad Zone, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Centru de Imagine, By Designers, Umbra Studio, Aztec Inflatables, Cluj Shorts, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez Bucureşti; Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Ambasada Norvegiei la Bucureşti, Ambasada Irlandei.

 

Discuții

comments