DISTRIBUIȚI

În sezonul estival 2016 au ajuns pe litoral cu 11% mai mulți turiști decât în vara anului trecut, dar durata medie a șederii pentru turiștii români s-a redus de la 3 zile la 2,9 zile. Scăderea nu a afectat veniturile hotelierilor, pentru că a crescut cererea pentru weekend-uri, când tarifele au fost mai ridicate decât în restul săptămânii, se arată într-o analiză a Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Măsurile de relaxare fiscală și reducerea TVA-ului la alimentație, introduse anul trecut, au avut efecte pozitive și le-au permis hotelierilor de la mare să facă investiții în redimensionarea conceptului de cazare și în suplimentarea serviciilor.

Creșterea numărului de turiști în acest an se datorează și conjuncturii internaționale, problemelor din diverse țări atractive din punct de vedere turistic determinându-i pe unii români să nu mai plece în străinătate în acest an. Astfel, mulți turiști cu venituri peste medie au rămas în țară, ceea ce a determinat o creștere a cererii pe litoral în perioada iulie – august. În același timp, au crescut semnificativ vânzările de sejururi, în special cele cu tarife reduse prin programul „Înscrieri Timpuri”. Creșterea puternică a cererii a avut ca efect și mărirea tarifelor în week-end la recepție și pe site-urile hotelurilor.

Ca puncte tari în acest an, constatăm finalizarea primei etape a lucrărilor pentru lărgirea plajelor și creșterea calității serviciilor oferite, precum și personalizarea ofertelor în funcție de specificul zonei (cluburi, tineret, familiști, zone sălbatice). Buna funcționalitate a sezonului s-a datorat implicării autoritatilor, mai arată liderii FPTR.

Tarifele pentru turismul de weekend și pentru sărbătorile legale au crescut în acest an, având în vedere cererea foarte mare, dar pentru turismul de sejur prețurile nu s-au majorat semnificativ în acest an. În general, tarifele pe litoral au fost similare cu cele de anul trecut, chiar dacă cererea a crescut, în special în zona Mamaia și Eforie Nord și, în general, pentru toate stațiunile în weekend și cu ocazia sărbătorilor legale. În lunile iulie și august o parte dintre marii tour-operatori nu au mai avut disponibile la vânzare spații de cazare, în foarte multe structuri de primire turistică.

Discuții

comments