DISTRIBUIȚI

Pe 4 septembrie 2016, comuna Jurilovca şi Asociaţia de Pescari Goloviţa organizează, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea, a VI-a ediţie a Serbării Borşului Pescăresc, eveniment cu profil gastronomic şi cultural care pune accent pe valorificarea resurselor locale, a talentului şi a tradiţiei în acord cu valorile comunităţii şi susţine recunoaşterea lor ca surse de bunăstare colectivă.

În cele cinci ediţii de festival organizate până în acest moment, organizatorii şi-au propus să contribuie la dezvoltarea comunităţii locale prin crearea unui context de colaborare şi promovarea destinaţiei turistice Jurilovca prin profilului său multietnic, emblematic pentru întreaga regiune a Deltei Dunării.

Ediţia din acest an va fi organizată în Portul Turistic Jurilovca, participarea publicului fiind estimată la 10 000 de persoane.

Activităţile zilei încep de la ora 12.00 şi se organizează în jurul pregătirii borşului de peşte în ceaunele pescăreşti, de care se vor ocupa chiar pescarii din localitate. Turiştii şi invitaţii vor putea descoperi spiritul bucătăriei autentice din comunităţile deltaice, degustând din preparatele pregătite de localnici din peşte marinat, sărat, afumat, prăjit, copt sau pregătit în diverse forme, precum şi din deserturile tradiţionale locale – piroşki, blinî, vareniciki.

De-a lungul întregii zile, pe scena amenajată în Portul turistic vor urca ansambluri reprezentând diferite etnii dobrogene: ruşi lipoveni, greci, turci, tătari, români, bulgari, ucraineni.

Pentru că este un eveniment pentru toate vârstele, organizatorii propun publicului şi ateliere interactive pentru copii, activităţi ale Cercetaşilor Marini din Constanţa, plimbări cu lotca şi caiacul şi o expoziţie de fotografie care ilustrează frumuseţea regiunii din preajma Marilor Lacuri.

Pentru finalul serii este programat un concert deosebit al trupei Voltaj şi un foc de artificii.

Prin activităţile pe care le propune, Serbarea Borşului Pescăresc invită la redescoperirea culorilor şi savorilor Deltei, dar şi a bucuriei de a celebra împreună, în mijlocul unei comunităţi ce poartă amprenta unei identităţi specifice, tradiţiile vii ale acestui spaţiu încărcat de poveşti.

Jurilovca este o comunitate puternic marcată de spiritul şi tradiţiile ruşilor lipoveni, şi un punct cu o veche istorie în pescuitul tradiţional. Aici Grigore Antipa a construit, la începutul secolului XX, un sediu administrativ pentru proiectul său de revitalizare a pescuitului şi pescăriilor din zona lagunară Razim-Sinoe, o clădire ce domină şi acum zona portuară.

Astăzi Jurilovca este un punct de atracţie pentru turiştii care iubesc ieşirile în natură, aceştia putând porni în trasee ample în Delta Dunării sau la Gura Portiţei cu ambarcaţiunile acostate în portul local. Expediţiile turistice în zonă pot include trasee pe bicicletă la Capul Doloşman – singura faleză stâncoasă din zona litorală a României sau la Cetatea Argamum – cea mai veche aşezare urbană atestată pe teritoriul ţării noastre.

Serbarea Borşului Pescăresc se organizează în fiecare toamnă şi, prin accentul său cultural pronunţat, pune în evidenţă spiritul multietnic al comunităţilor din Dobrogea, exponente ale unor valori primordiale în spaţiul deltaic: comuniunea, armonia, respectul reciproc.

Obiectivele declarate ale evenimentului sunt promovarea activităţilor tradiţionale şi a gastronomiei specifice comunităţilor pescăreşti, sprijinirea iniţiativelor legate de turismul prietenos cu mediul, promovarea produselor autentice locale ca surse pentru o dezvoltare sustenabilă a comunităţii, invitând, în acelaşi timp, la o abordare prietenoasă, deschisă şi responsabilă faţă de întreaga regiune a Deltei Dunării – o zonă unică în România şi Europa.

Pentru frumuseţea sa naturală şi patrimoniul său cultural deosebit, Jurilovca a fost recunoscută ca Destinaţie Europeană de Excelenţă în 2013 (în cadrul reţelei europene EDEN) şi Sat Cultural al României în 2015.

În fiecare an, Serbarea Borşului Pescăresc se bucură de sprijinul partenerilor săi tradiţionali: Asociaţia euRespect, ProDezvoltare 21, EcoSocial Meşteşug, FEDERPESCA Delta Dunării, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Suvenir din Dobrogea, Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, Cercetaşii României.

Discuții

comments