DISTRIBUIȚI

Asociația “Time For Art” în parteneriat cu Societatea de Haiku din Constanța și Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, organizează vernisajul itinerant al expoziției foto-haiku, “DECLIC ÎN SILABE”-ediția a III-a, în cadrul Colocviului național de poezie clasică japoneză, ediția a XXIV-a.
Deschiderea festivă și vernisajul vor avea loc marți, 6 septembrie, la Biblioteca Județeană „I.N.Roman”, începând cu orele 10.00. Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 septembrie 2016 – 30 septembrie 2016.

“Interesul meu pentru haiku a fost favorizat, poate, și de cultura poporului căruia îi aparțin – un popor cu o cultură sensibilă la influențe, capabilă să sintetizeze și să interpreteze original modelele artistice venite din Occident sau Orient.
Chiar vântul aspru și rece adus din nord se temperează pe pământul românesc de la gurile Dunării și de la țărmul Mării Negre. În folclorul nostru, natura reprezintă cadrul de comuniune sufletească, unde omul își împarte tristețile și bucuriile cu soarele și luna, cu pomii și florile, cu râurile și munții.
Doina a fost una dintre speciile lirice românești care au cultivat relația omului cu natura, bineînțeles, la altă scară și în alte forme poetice decât haiku-ul.
Existând această tradiție a dialogului om-natura în poezia noastră, românii nu puteau să rămână indiferenți la spiritul haiku-ului care cultivă o temă similară.”
ION CODRESCU, “Un drum spre haiku”, din volumul “Ocolind iazul – antologie de Ion Codrescu”

Aflată deja la cea de-a III-a ediție, expoziția foto-haiku “DECLIC ÎN SILABE” a fost vernisată în Bacău, pe data de 15 mai 2016, în Galeria Hol a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” și itinerată în Iași, pe data de 24 iunie 2016, pe simezele Ateneului Tătărași.

Expoziția foto-haiku “DECLIC ÎN SILABE” reprezintă un proiect de grup, inițiat de fotograful Brosu Constantin, care s-a implicat cu un număr de 50 de fotografii de natură și la care, 43 de haijini români din țară și din străinătate au scris haiku la fotografie. S-a întrunit astfel un număr de 1204 poeme din care au fost selectate 150, câte 3 pentru fiecare din cele 50 de fotografii, scopul final fiind acela de a aduce în fața publicului poezia niponă și fotografia de natură printr-o expoziție foto-haiku, la un standard cât mai ridicat al acestei arte.
“Spre deosebire de edițiile anterioare, fotograful Brosu Constantin a ales ca anul acesta să vină în fața publicului cu ceea ce el însuși le-a definit drept „crâmpeie de realitate“. Din aceste realități, mai impresionante decât cele dure asupra căruia artistul atrăgea atenția în discursul său de la vernisaj, ni s-au părut cele de notație metafizică: stiva de lemne, treptele de piatră încadrate de iarbă uscată, ochiul de apă al liniei moarte, pictorul la șevaletul său în plein air, tinerii alergând la malul mării spre pescărușul îngropat în nisip, bătrână din livada“, spunea Violeta Savu în articolul “Crâmpeie de realitate la a treia ediție a proiectului Declic în silabe”, apărut în numărul din luna mai al revistei Ateneu din Bacău.

Discuții

comments