DISTRIBUIȚI

Vineri, 16 septembrie 2016, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic deosebit. O eclipsă de lună în penumbră va fi observabilă de pe teritoriul ţării noastre între orele 21:56 şi 23:55. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc în data de 19 octombrie 2013.

Eclipsa de lună în penumbră apare în momentul în care Soarele, Pământul şi Luna formează un aliniament aproape perfect. În timpul acestui fenomen, Terra blochează o parte din lumina solară care, în mod normal, se propagă pe suprafaţa Lunii, acoperind astrul selenar cu partea exterioară a umbrei sale, pe care specialiştii au denumit-o ,,penumbră”. Celelalte zone ale Lunii rămân, însă, expuse radiaţiilor solare, satelitul strălucind pe cer la fel de puternic precum în faza de lună plină.

Din aceste motive, este foarte greu de diferenţiat între faza de lună plină şi eclipsa de lună plină în penumbră. Spre deosebire de eclipsele solare, care pot fi observate doar în anumite zone ale Terrei, cele de lună pot fi văzute pe întreaga suprafaţă a planetei. Dintre acestea, o treime sunt eclipse de lună în penumbră, însă ele pot fi trecute uşor cu vederea deoarece sunt similare cu faza de lună plină. De fapt, partea de început şi sfârşit a unor astfel de eclipse nu pot fi studiate, chiar dacă se folosesc telescoape profesioniste.

Sursa – descopera.ro

Discuții

comments