DISTRIBUIȚI

Ştiuca este considerată regina peştilor din Delta Dunării, fiind după caras, cea mai răspândită în canalele şi bălţilor cu apă limpede şi vegetaţie bogată. Pentru pescari este întotdeauna o captură … de pus în ramă sau de postat pe reţelele de socializare. Pescuitul ştiucii nu este unul staţionar ci activ, iar pentru amatori, de la profesionişti zicere, sunt şi unele secrete.

Aurel Năstase, doctor în biologie la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării, spune că ne-a oferit câteva caracteristici ale acestei specii de pește, a doua ca răspândire în teritoriul Rezevației Biosfera Deltei Dunării:

„Carasul este principala resursă piscicolă din Rezervația Biosferei Delta Dunării, iar după caras este specia știucă, specie răpitoare. În rezervație are hrană abundentă, este ihtiofagă. Dar nu mănâncă numai specii de pești, ci și păsări, amfibieni, alevinii de știucă hrănindu-se cu puiet de pește, putând fi chiar și o treime din greutatea aleviniului de știucă. Vede foarte bine în apă. Preferă apele cu vegetație bogată, apele limpezi, se repede asupra prăzii și o înghite. Știuca este un răitol și, încă din primele stadii de dezvoltare apare fenomenul de canibalism, exemplarele mai mari hrănindu-se cu cele mai mici“.
După caras, cu peste două mii de tone cotă de pescuit anul acesta, știuca ocupă locul se cund cu 330 de tone alocate numai pentru teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Un reportaj realizat de Irinel Călin

Discuții

comments