DISTRIBUIȚI

Se împlinesc 11 luni de la tragedia din COLECTIV. În Piațeta din fața fostului club se vor ține momente de comemorare a victimelor, vineri, începând cu ora 17.00.

Din cauza incendiului din Club Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de oameni, alţi aproape 200 ajungând în spitale. Cea mai mare tragedie din România de după Revoluţie, depăşind numărul de morţi din accidentul aviatic de la Baloteşti (60 decese), a adus schimbări importante pe scena politică: un întreg guvern şi un primar au demisionat, în urma presiunilor opiniei publice manifestate în stradă. Instituţional, ISU a luat măsuri mai dure de eliberare a autorizaţiilor, după ce mai mulţi pompieri au fost anchetaţi alături de patronii clubului. Toate demersurile autorităţilor nu-i vor putea aduce însă niciodată înapoi pe cei 64 de tineri care, de aproape 11 luni, sunt plânşi zilnic de părinţi, rude şi prieteni. Toţi cei anchetaţi sunt acum în libertate, scrie rtv.net.

Incendiul din #Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album.

Focul a izbucnit de la artificiile folosite în timpul concertului, flăcările extinzându-se cu repeziciune pe stâlpii îmbrăcaţi în burete şi apoi la plafon în mai puţin de 30 de secunde.

Din cauza vitezei cu care s-a manifestat incendiul, dar şi a substanţelor toxice emanate, cei prinşi înăuntru nu au mai avut aproape nicio şansă. Dacă nu au ars de vii, participanţii la concert au sfârşit asfixiaţi şi intoxicaţi cu monoxid de carbon şi alte gaze.

A fost o mobilizare generală de forţe pentru salvarea celor care au ieşit din club, mulţi medici şi asistenţi venind de acasă să ajute victimele arse, deşi multe voci au comentat că în prima fază ambulanţele au ajuns greu la faţa locului şi nu cu toate dotările necesare de urgenţă.

Amploarea evenimentului a determinat ulterior Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat tragediei, premierul Victor Ponta şi guvernul condus de acesta, precum şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone au demisionat pe 4 noiembrie 2015.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au murit 64 de persoane: 26 de persoane au decedat în incinta clubului și una a murit în drum spre spital, restul pierzându-şi viaţa în săptămânile care au urmat după incendiu. Primele victime au fost chiar membrii trupei Goodbye to Gravity. În faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. Chiar şi acum mai este încă o victimă internată în spital în străinătate, altele fiind sub tratament şi necesitând operaţii pentru recuperare.

Discuții

comments