DISTRIBUIȚI

Cetatea Capidava, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO, potrivit unei declarații a Comisiei Naționale „Limes”, a anunţat ministrul Culturii, Corina Șuteu.

„Comisia Națională ‘Limes’, în urma unei vizite pentru monitorizarea situației cetății Capidava, a declarat că aceasta a fost afectată ‘semnificativ’ de lucrările menite să o restaureze, consolideze și să o pună în valoare. Cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, a scris Corina Șuteu, joi, pe Facebook.

Potrivit declarației Comisiei Naționale ‘Limes’ cu privire la autenticitatea și integritatea cetății antice Capidava, restaurată printr-un proiect specific finanțat cu fonduri europene, declarație postată pe site-ul Ministerului Culturii, „situația actuală a monumentului este deosebit de gravă”.

Pe site-ul Ministerului Culturii a fost postat un document prin care 12 arheologi acuză modul în care se derulează lucrările de restaurare la cetatea Capidava.

Unul dintre arheologi, Ionel Opriș, care este totodată şeful de şantier de la proiectului Restaurare, Consolidare, Protecţie, Conservare şi Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” acuză proiectanul că nu a ţinut cont de obiecţiile de ordin ştiinţific aduse proiectului aprobat de Ministerul Culturii. „Față de proiectul avizat inițial de Comisia monumente au apărut o grămadă de detalii de ordin arheologic, despre care noi nu am fost consultați”, spune arhitectul.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Constanța îşi rezervă dreptul de acţiona în judecată, în cazul în care proiectul eşuează, pe cei care au dat aprobările şi avizele. „Proiectul a primit toate avizele de la Ministerul Culturii, înainte să fie pus în practică. Solocit Ministerului Culturii să ne comunice oficial, dacă are, un raport care să cuprindă concluziile clare privind această situație”, a declarat, pentru Radio Constanța, președintele CJC, Horia Țuțuianu.

Reporterii Radio Constanța au solicitat un punct de vedere de la direcţia Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii, însă acesta va veni abia săptămâna viitoare. La fel ca și poziția unuia dintre administratorii firmei care a realizat proiectul.

Până acum au fost cheltuite 74 de milioane de lei. Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului, suspectat de evaziune fiscală. CJC este în proces de organizarea a unei noi licitații pentru desemnarea constructorului, pe baza aceluiaşi proiect. Mai sunt lucrări de executat în valoare de cinci milioane de lei.

Un reportaj de Cristina Iliuță

Discuții

comments