DISTRIBUIȚI

Două cutremure cu magnitudinea 5,5 și, respectiv, 6,1 au afectat miercuri centrul Italiei, provocând rănirea ușoară a zeci de persoane, potrivit unui bilanț provizoriu, după doar două luni de la un cutremur în care și-au pierdut viața aproape 300 de persoane în aceeași regiune, potrivit France Presse.

În mod paradoxal, primul cutremur a salvat viața a numeroase persoane, determinând locuitorii să iasă din case înainte de cel de-al doilea seism, mult mai distrugător. Dar echipele de intervenție — intrate în acțiune la miezul nopții, sub ploaie — nu și-au putut face încă o idee exactă despre amploarea pagubelor.

„Situația este apocaliptică. Multe case s-au prăbușit”, a declarat la un post tv Marco Rinaldi, primarul localității Ussita, precizând că probabil nu au existat totuși victime în comuna sa. „Al doilea cutremur a fost lung, a fost teribil. Am trecut prin multe seisme, dar acesta a fost cel mai puternic. Din fericire, toată lumea era deja afară din case după primul”, a adăugat el.

„Făcând un bilanț, situația nu este atât de catastrofală cum ne-am fi așteptat” ținând seama de magnitudinea cutremurelor, a declarat presei șeful protecției civile, Fabrizio Curcio: „Câțiva răniți și multă panică”.

Serviciile de urgență ale mai multor spitale din regiune au primit câteva zeci de persoane cu răni ușoare, dar niciun caz grav nu a fost semnalat pentru moment.

Un bărbat în vârstă de 73 de ani din orașul Tolentino a murit în urma unui atac de cord, posibil ca urmare a șocului cauzat de eveniment, arată DPA citând agenția italiană ANSA.

Potrivit Institutului american Geological Survey, primul seism, cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat la ora locală 19:10 (17:10 GMT) în apropiere de Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata, iar al doilea, de 6,1, cu două ore mai târziu la vreo zece kilometri mai spre nord.

În Italia, Institutul național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) a semnalat două seisme cu magnitudinea de 5,4 și, respectiv, 5,9, resimțite de la Veneția până la Napoli.

Epicentrele celor două cutremure au fost localizate la câteva zeci de kilometri nord de regiunea Amatrice, devastată în 24 august de un violent cutremur soldat cu aproape 300 de morți și nu departe de L’Aquila, unde un puternic cutremur a lăsat în urmă peste 300 de morți în 2009.

Sursa – AGERPRES

Discuții

comments