DISTRIBUIȚI

Aproape 20 de localnici din Niculițel, județul Tulcea, au participat cu peste 40 de mostre de vin la cea de-a XIII-a ediție a Sărbătorii viei și vinului, organizată de Primăria comunei Niculițel, în parteneriat cu firme private.

‘Încercăm să marcăm în fiecare an sfârșitul sezonului agricol printr-o sărbătoare în care să ne bucurăm de roadele anului. Producerea vinului este o tradiție la noi, iar prin acest concurs le oferim gospodarilor posibilitatea de a-și împărtăși experiența atât pentru vinurile albe și roșii, cât și pentru pelin, un produs specific localității. Sunt rețete diferite, gusturi diferite, arome specifice acestui produs’, a declarat pentru AGERPRES primarul comunei, Florin Pascale.

Anul viti-vinicol nu a fost unul dintre cei mai buni, din cauza condițiilor meteorologice, dar și bolilor specifice acestei culturi. Chiar și în acest context, vinurile gospodarilor au fost apreciate de juriu, dar și de public.

‘Eu sunt un pensionar din Tulcea acum, însă înainte de 1989 aveam obligația de serviciu să gust toate vinurile din zonă. Plecau atunci din județ 2.500-3.000 de vagoane cu vin. Am gustat și astăzi (duminică) din vinuri și sunt încântat. Calitatea este în creștere’, a afirmat Nicolae Popa, în vârstă de 68 de ani.

Publicul de altfel a fost invitat să participe la degustare, persoana care a ghicit vinul premiat de juriu primind în dar 100 de lei și vin din partea câștigătorului.

‘Vrem să-i motivăm pe localnici să participe la concurs. Anul acesta am jurizat 23 de probe de vin pelin, 12 probe de vin alb, 5 probe de vin alb aromat și 4 probe de vin roșu. Vinurile albe au de luptat pentru calitate, pelinul merge pe linia tradițională și încearcă să fie la înălțime. Vinurile sunt mai bune decât cele de anul trecut, pentru că și-a pus amprenta producția la hectar și grija gospodarului’, a afirmat Sorin Ignat, membru al juriului concursului.

În timpul degustărilor de vin, în fața scenei de lângă Primăria comunei, a avut loc un concurs destinat copiilor, ‘Artă din dovleac’, cei 18 participanți care au realizat lucrări din dovleac prezentând povestea fiecărei sculpturi.

Tot copiii au desenat cinci butoaie, lucrările fiind de asemenea jurizate de reprezentanți ai societăților private. ‘A fost foarte dificil să jurizăm, mai ales că au fost lucrări semnate de copii. Toți cei care au participat la concursuri au primit din partea noastră diplome, materiale didactice și dulciuri, iar premianților le-am oferit și diplome’, a declarat pentru AGERPRES președinta juriilor concursurilor, manager de marketing la societatea Via Viticola Sarica-Niculițel, Andreea Lica.

Un alt concurs dificil pentru juriu, potrivit Andreei Lica, a fost cel de gastronomie, nouă gospodine din localitate oferind plăcinte cu brânză și plăcinte cu mere. ‘Fac plăcinte de la vârsta de opt ani. Ștrudelul e punctul meu forte. Folosesc întotdeauna foi de casă, le fac rotunde cât o roată, iar asta e lege pentru mine, apoi le iau cu o vergea mai grosuță și le fac pe un loc neted. Pun în ștrudel măr, nuci și puțină gutuie’, a afirmat Niculina Stănciuc, în vârstă de 58 de ani, câștigătoarea concursului de gastronomie.

Cele patru concursuri au fost urmate de un spectacol artistic susținut de ansambluri folclorice și artiști din județ, precum și de Rona Hartner și orchestra Zuralia.

Primele urme de locuire ale actualei localități Niculițel datează din secolul al IX-lea î.Hr., potrivit lucrării ‘Pagini de monografie-Niculițel’, semnată de Gheorghe Nicolescu, în secolul XVII, localitatea apărând pe hărți cu numele de Mănăstiriște. În același secol, zona începe să fie cunoscute pentru podgoriile ei. La începutul secolului al XX-lea, statistica oficială includea localitatea alături de alte șase unități administrativ-teritoriale tulcene pe locul al II-lea în țară în ceea ce privește producția de vin, respectiv 305.000 hectolitri de vin de pe o suprafață de 5.800 de hectare de viță de vie.

În perioada regimului comunist, localnicii glumeau pe seama deciziilor de cooperativizare și spuneau că, respectând tradiția locală și dorind să ridice producțiile de vin la nivelul celor din Franța, conducătorii au decis înființarea a două castele, respectiv ‘chateau IAS’, care avea 400 de hectare, și ‘chateau CAP’, cu 300 de hectare.

„Este important că am păstrat cât de cât suprafețele viticole și sperăm să ne păstrăm numele. Mai avem multe însă de făcut”, a afirmat Sorin Ignat, din localitatea Niculițel.

În momentul de față, în comuna Niculițel, mai există circa 1.000 de hectare de viță de vie.

Sursa – AGERPRES

Discuții

comments