DISTRIBUIȚI

Numărul de atacuri cibernetice prin dispozitive inteligente ar putea crește și va conduce la blocarea activității unor servicii online folosite frecvent precum site-uri de știri, rețele de socializare sau magazine online, anul viitor, se arată într-un comunicat de presă al Bitdefender, citat de Agerpres.

Conform documentului, amenințările ransomware, reclamele agresive și revigorarea internetului ascuns, destinat traficului ilegal de bunuri și servicii reprezintă principalele tendințe pentru 2017.

„Atacurile care blochează accesul la site-urile unor companii vor fi amplificate prin controlul cu ușurință de la distanță al dispozitivelor inteligente slab securizate. Hackerii își construiesc așadar rețele imense de astfel de dispozitive, aparținând unor utilizatori obișnuiți și lansează prin intermediul lor atacuri menite să destabilizeze anumite ținte. Deși, la fel ca în trecut, unele atacuri vor avea rațiuni politice sau vor fi doar componente ale unor atacuri mai complexe, o pondere importantă vor viza companii cu scopul de a obține bani prin șantajarea acestora cu sistarea temporara a activității economice”, se arată în document.

Conform companiei de securitate cibernetică, acest tip de atacuri se va dezvolta continuu din cauza exploziei numărului de dispozitive inteligente conectate la internet.

„În același timp securitatea nu este întotdeauna o prioritate pentru producătorii acestor gadgeturi, în principal pentru că memoria și resursele insuficiente nu permit rularea unor algoritmi de securitate complecși sau actualizări constante de software. Folosirea dispozitivelor personale în mediul corporatist va complica și mai mult securitatea datelor. Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai și operat prin dispozitive smart, a condus la blocarea timp de câteva ore a activității unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest și Paypal. Acesta reprezintă un nou nivel de control asupra comunicațiilor la nivel mondial, rezervat până acum doar celor mai puternici actori statali, dar ajuns în prezent în mâinile unor indivizi necunoscuți”, menționează sursa citată.
ransonware
Potrivit acesteia, dispozitivele cu vulnerabilități creează posibilitatea unor amenințări încrucișate, întrucât 60% din utilizatori pastrează fișiere personale în calculatoare aflate în aceeași rețea cu dispozitivele inteligente. Mai mult, utilizatorii se preocupă rar de securitatea terminalelor smart — 42% dintre posesorii de case inteligente chestionați de Bitdefender susțin că nu își actualizează niciodată televizorul conectat la internet, de exemplu, invocând lipsa de timp și de cunoștințe tehnice.

„Am observat o simplificare a atacurilor țintite asupra companiilor. Dacă în trecut depistam doar amenințări avansate persistente, acum suntem martorii unei întoarceri la tactici mai rudimentare, precum viruși simpli care încearcă să acceseze rețelele interne ale companiilor. Asta reflectă atât lipsa unor protocoale de securitate temeinice cât și faptul că până și atacatorii începători au intrat în afacerea sechestrării datelor companiilor”, a declarat Cătălin Coșoi, chief Security Strategist al Bitdefender.

Specialiștii Bidefender precizează că după rezultatele impresionante din 2016, dezvoltatorii amenințărilor de tip ransomware (care criptează datele utilizatorilor și solicită apoi recompensă) vor aloca resurse suplimentare îmbunătățirii sistemului de țintire automată a victimelor. Această funcționalitate îi va ajuta să deosebească utilizatorii obișnuiți de companii și, în consecință, să încerce sa le șantajeze pe cele din urmă pentru sume de bani mai mari.

„2016 a fost anul ransomware, iar amenințarea va continua să se extindă înspre alte sisteme de operare în viitor. Infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activități de criminalitate cibernetică, cu randamente ale investițiilor de până la 1.500%. Dezvoltatorii unui anumit tip de ransomware monitorizați de Bitdefender la începutul anului au reușit să strângă 1,5 milioane de dolari în numai o săptămână. Secretul profitabilității crescute a ransomware constă în faptul ca utilizatorii pun mare preț pe datele personale și pe informațiile stocate în diverse terminale, nu își fac back-up și nu actualizează constant soluțiile de securitate cibernetică”, informează compania.

De asemenea, sursa citată mai spune că amenințările contra sistemelor de automatizare industrială (SCADA) vor fi tot mai răspândite întrucât costul cipurilor integrate în senzori pentru mediul industrial va continua să scadă. Acest lucru va conduce la proceduri mai inteligente aplicate ciclurilor de producție. Dispozitivele controlate cu sisteme de automatizare industrială, de la roboți industriali la turbine sau semafoare inteligente, vor putea fi folosite de hackeri pentru a sabota funcțiile pe care acestea le îndeplinesc sau pentru a ataca alte ținte.
atac_cibernetic_2
În plus, atacurile țintite asupra marilor jucători din economia mondiala vor crește în 2017, iar marile puteri, organizațiile non-guvernamentale și aparatele serviciilor secrete vor caută să exploateze punctele slabe în diferite organisme de interes strategic.

„Piețele negre din internetul ascuns care oferă produse și servicii ilegale (armament, droguri, servicii de criminalitate fizică și informatică, etc.) reprezintă o problemă emergentă care va ajunge tot mai mult în atenția publicului în 2017. Deși unele grupări bine închegate, precum Silk Road, au fost depistate și destructurate de către autorități, alte servicii specializate în comerț online le-au luat imediat locul și vor continua să se extindă”, sunt de părere specialiștii companiei de securitate cibernetică.

Discuții

comments