DISTRIBUIȚI

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a alocat 30 de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor din gospodăria în care a fost identificat focarul de gripă aviară H5N8 din localitatea Pardina.

„Cele 30 de doze de vaccin antigripal au fost alocate încă de la finele săptămânii trecute pentru persoanele care locuiesc în gospodăria respectivă, cât şi pentru cele care au venit în contact cu acestea. De asemenea, DSP a alocat şi dezinfectanţii necesari neutralizării focarului de gripă aviară din Pardina“, a declarat astăzi, pentru Agerpres directorul DSP, Mihaela Nicolau.

Ministerul Sănătăţii a alocat DSP Tulcea, la finele anului trecuţ 9.700 de doze de vaccin pentru imunizarea populaţiei încadrată în grupele de risc, instituţia statului distribuind aceste doze medicilor de familie.

Nicolau a menţionat că DSP deţine în prezent rezerve de vaccin antigripal care pot fi distribuite persoanelor din eventualele focare de gripă aviară.

La finele anului trecut în două zile consecutive, 31 de găini şi curci au fost găsite moarte într-o gospodărie privată din satul Pardina, comuna Pardina. Analizele efectuate la Laboratorul de specialitate al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au identificat prezenţa virusului gripei aviare. Analizele probelor prelevate de la păsările domestice din Pardina, efectuate ulterior la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, au confirmat diagnosticul de la Tulcea şi au menţionat prezenţa subtipului H5N8.

Un alt caz de gripă aviară a fost înregistrat la una din cele trei lebede găsite moarte pe data de 30 decembrie 2016 pe lacul Fortuna din Delta Dunării, conform DSVSA.

Inspectorii DSVSA au sacrificat toate cele peste 160 de păsări domestice din gospodăria din localitatea Nufăru în care a fost identificat focarul de gripă aviară şi împreună cu agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi autorităţile locale monitorizează aglomerările de păsări din Rezervaţie, precum şi păsările domestice crescute în gospodăriile private.

Discuții

comments